Solgte hotellet, fikk ysteriet igjen

Olav Lie-Nilsen hos Thorbjørnrud ysteri kan takke ei dame fra Valdres som var lei av kuene sine for at han begynte med osteproduksjon.

På Øvre Kjekshus Gård på Gran er det ikke mer enn 20 meter fra fjøset til ysteriet. Her oppe lever geiter, sauer, kyr og folk i harmoni og sammen skaper de prisvinnende oster. Bonde og daglig leder for det hele er Olav Lie-Nilsen. Tidligere drev han Thorbjørnrud hotell og gården leverte 70 % av all maten som ble servert på hotellet. Men Olav ville videre og under korona solgte han hotellet og satset fullt og helt på Thorbjørnrud Ysteri. 

– For en som er vant med hotelldrift, der du er så tett på kunden og får løpende tilbakemeldinger på om ting er bra eller dårlig hele tiden var det jo litt spennende å skulle begynne å selge ost. Ikke er du der når de skal spise den og ikke vet du hvordan de har oppbevart den, det var ganske skummelt i starten, forteller Olav. 

Olav Lie Nilsen_1400x1000_Thorbjørnrud.jpg

Men ostene fra Hadeland har blitt godt mottatt og i dag produserer ysteriet mer enn ti tonn ost i året, både på sauemelk, geitemelk og kumelk. 

– Jeg begynte med ku etter at jeg hadde vært på et lystig lag i Valdres. Der var det ei dame som var lei av kuene sine og før jeg visste ordet av det hadde jeg kjøpt alle fem og var i løpet av natten blitt melkebonde, smiler Olav. 

Han har imidlertid ikke angret på handelen og i dag huser fjøset 60 kyr og gården er også hjemmet til 150 melkesau og 50 geiter som går på utmarksbeite i så stor grad som mulig. Meieribestyrer Yngve Strøm Tingstad har med andre ord tilgang på råvarer med topp kvalitet når han lager oster som Brilliant Brie, Pepperknoll og Rød Ku. 

Ostefat_1400x1000_Thorbjørnrud.jpg

Yngve og Olav både eier og driver ysteriet sammen i tospann. Sammen har de investert i flotte, nye produksjonslokaler på gården. 

– Jeg erter Olav litt og sier at det eneste vi mangler nå er at Olav skaffer noen flere kyr sånn at vi kan få opp produksjonen, smiler Yngve Strøm Tingstad, som sammen med to andre i meieriet lager all osten Thorbjørnrud Ysteri leverer. 

Nytt_Ysteri_1400x1000_Thorbjørnrud.jpg

– Det vi jobber med her er mer enn bare ost. Mitt håp er jo at det fremover kan bli fokus på den viktige samlingsstunden måltidet er, ikke bare på maten. Det å bli invitert til noen på middag er kanskje noe av det mest inkluderende man kan oppleve. Rundt bordet kommer de gode samtalene og måltidet er en viktig sosial ramme i våre liv. Jeg ønsker at det fremover blir et større fokus på måltidet også i skolen, på den måten kan vi fremme stolthet, matkultur og sosial læring, oppfordrer Olav. 

Se etter Smaken av Norge-merket i din lokale Joker-butikk for å oppleve unike smaker fra lokale leverandører fra hele landet.