Ildtopp - planten alle får til

joker.no
Om du har grønne fingre eller ei, denne planten lykkes du garantert med.
Ildtopp er en av de mest populære potteplantene vi har i Norge, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Den robuste fargeklatten er blant de mest holdbare blomstrende potteplantene vi har, og den trives nær sagt hvor som helst.
 
Ildtopp har kraftig farge, er vakker og lettstelt, og trives godt innendørs i vinterhalvåret. Om sommeren kan du gjerne sette den ut.
Planten stammer opprinnelig fra Madagaskar og har tykke, små blader og tette klaser med blomster i rosa, gult, oransje, rødt, hvitt eller forskjellige fargenyanser.
 
Trenger lite stell
Ildtopp er genial å bruke både inne og ute, særlig når det er vanskelig å vanne og stelle jevnlig. Ildtopp tåler nemlig opptørking, og egner seg derfor perfekt også i ferietid. Den tilhører sukkulentfamilien og har kjøttfulle blader som fungerer som vannlager.
 
De robuste egenskapene til ildtopp betyr at planten tåler alt fra 5 til 30 grader. Den står gjerne i direkte solstek, men takler også en mer skyggefull plassering.


Stell av ildtopp

  • Ildtopp trives ikke med å stå i våt jord, og det er derfor viktig at du ikke vanner for ofte, og at jorden får tørke ut før du vanner på nytt.
  • Ildtopp foretrekker vanlig plantejord.
  • Planten vil helst stå på et lyst sted, der luften samtidig er tørr.
  • Det kan være lurt å gi ildtopp litt ekstra flytende plantenæring i de varmeste månedene.
Ildtopp ute om sommeren
I Europa brukes ildtopp mye ute om sommeren, og dette har vi ikke helt utnyttet til det fulle i Norge. Hvis ildtopp plantes ut får den nok lys til å danne nye blomsterknopper og kan blomstre til langt utover høsten. Varianter med enkle blomster er best egnet til utplanting.
Ildtopp som plantes ute om sommeren, foretrekker moldrik og godt drenert jord, som med fordel kan være iblandet sand.