Regnbuebutikken på Storhaug

– Ett av spørsmålene vi stiller alle som kommer på jobbintervju er om du har et problem med at eierne av butikken er homofile, for har du det så har vi et problem med at du jobber her.

Det forteller Geir Heim, kjøpmann hos Joker Jelsagaten i Stavanger. Han har eid og drevet butikken siden 1989 og nesten like lenge har butikken markert Pride-feiringen.  

– De første årene var det ganske vanskelig, ikke bare å markere Pride, men å være åpent homofil i jobben som kjøpmann. Det var mange som hadde fordommer og det har helt klart vært en prosess internt i Joker-systemet, som i resten av samfunnet. Jeg håper og tror at jeg har vært et forbilde for andre kollegaer i den prosessen, forteller Geir.  

Selv har han vært åpen homofil siden han var 18 år, men det har ikke alltid vært lett. På den tiden bodde han i Oslo, gikk på bibelskole og skulle bli prest. 

– Jeg ble jo sendt til psykolog og skulle omvendes. Dette var jo en tid da folk flest var livredde for HIV og Aids. Alle homofile ble mistenkt og folk fikk sparken. Det var rett og slett et helvete, minnes Geir.  

Han husker at det var enklere for ham å forholde seg til kvinner enn menn for de fleste menn så på ham som en trussel, som om han ville forsøke å få de til sengs så fort han fikk sjansen. Men fra begynnelsen av 2000-tallet så begynte ting å endre seg i samfunnet.  

– I dag føler jeg meg fullstendig akseptert av alle. Det er selvsagt fremdeles folk som har meninger, men de holder dem for seg selv. I dag tar majoriteten meg i forsvar og det føles godt, sier Geir. 

Godt og kunne bidra 
Joker Jelsagaten er en liten nærbutikk på 85 kvm, men den har en stor plass i lokalsamfunnet Storhaug, som ligger syv minutter unna Stavanger sentrum.  

– Vi er den gode naboen og tar vare på de som bor her. Selv tar jeg meg av de 10-14 gamle som vi har her på Storhaug og kjører hjem varer til dem, hjelper dem med å ta medisiner og går på apoteket for dem. Noen trenger fem minutter, andre trenger ett kvarter. Det er mange ensomme, og folk trenger et ansikt utenom hjemmesykepleien. Det synes jeg det er veldig godt å kunne bidra med. Du blir en viktig person i mennesker liv, det er flott å kunne bety noe for andre i den verdenen vi lever i, føler Geir.  

Joker Jelsagaten er en inkluderende butikk der alle mennesker er velkomne. Når Pride markeres i de store byene pyntes det med flagg både inne og ute.  

– Det kommer jo kunder innom som ikke vet hva regnbueflagget står for og da kan alle ansatte her fortelle om det, sånn sett fungerer vår lille butikk som en folkeopplyser og det er fint at vi kan bidra med det, mener Geir.  

Stort sett er alle veldig positive og Geir har ikke opplevd at noen har uttrykt seg negativt i butikken, men i 2021 hang flaggene oppe også på nattestid og da var det noen som valgte å sette fyr på flaggene. 

– Det er dessverre folk i samfunnet som ikke er aksepterende, men vi kan ikke la de styre hva vi skal holde på med. Jeg bestilte og hentet fire nye flagg i god tid før Pride og vi skal nok et år markere at vi er en inkluderende bedrift, skulle noen ønske å brenne ned butikken på grunn av det så er det synd, men likevel verdt det, konkluderer han.  

Satt spor 
For Geir og hans ansatte er det naturlig å markere Pride, og de gleder seg over at Pride har utviklet seg fra å kun være for homofile og lesbiske til i dag å være for absolutt alle. 

– Det er stort oppmøte fra alle samfunnslag og det føles godt. Det har blitt en folkefest og en kjempehappening og det er veldig gøy, smiler kjøpmannen.  

Og Geir sitt brennende engasjement for mangfold og aksept blir lagt merke til. I fjor dukket et kunstverk av butikken opp på en utstilling på Hermetikken i Stavanger. Tema for utstillingen var folk og bedrifter som har preget byen. Blant verk som viste Stavanger Aftenblad og Prekestolen var det et bilde av Jelsamusa foran Joker Jelsagaten. 

– Jeg visste ingenting om det, og kunstverket var helt fantastisk. Det gjorde meg veldig stolt av det vi har klart å bygge opp. Vi er en av de siste nærbutikkene i Stavanger og jeg vet at folk kaller oss for sosialkontoret. Det er jo folk som tar taxi opp hit for å sitte på bordene vi har utenfor butikken der vi serverer gratis kaffe. Den lille butikken vår har satt spor og skapt noe unikt på Storhaug, avslutter Geir. 

Joker Jelsagaten_1.jpg