Ingredienser
I Trøndelag er sodd festmat, og serveres til alle livets store begivenheter. Det finnes flere varianter, og hovedforskjellen ligger i om grønnsaker og poteter tilsettes soddet før servering eller blir servert ved siden av. Skjenning skal serveres til. Dette er viktige ting for en ækt trønder.
Fremgangsmåte
- Soddboller:
-
Legg kjøttet i en kjele, hell på kaldt vann og kok opp. Tilsett salt. Senk varmen og la kjøttet trekke i ca. 2 timer, eller til det løsner fra beina. Fjern skum og urenheter som danner seg på overflaten etter hvert.
-
Kok potetene møre i lettsaltet vann.
-
Ta kjøttet ut av kraften og la det av avkjøles litt. Fjern ben, fett og hinner, og skjær kjøttet i 2x2 cm biter. Sil kraften og ha den tilbake i kjelen.
-
Rør lammekjøttdeig og salt til det blir seigt. Bland inn potetmel og krydder, og spe med fløte.
-
Form farsen til små boller med teskje og ha dem over i den varme kraften etter hvert. La bollene trekke i 10-12 minutter.
-
Kok gulrøtter i en kasserolle med vann.
-
Ha kjøttet tilbake i kraften. Server rykende varm med kokte poteter og gulrøtter, og skjenning eller flatbrød.