Oksestek med ovnsbakte rotgrønnsaker

Oksestek med ovnsbakte rotgrønnsaker

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

En mør og saftig oksestek tilberedt etter alle kunstens regler tar sin tid, men er virkelig verd å vente på. Med norske rotgrønnsaker bakt i ovnen er dette en klassiker som passer like godt til søndagsmiddagen som til livets store fester.

Fremgangsmåte

Ovnsbakte rotgrønnsaker:
Sjysaus:
Legg oksesteken på kjøkkenbenken så den blir temperert. Forvarm ovnen til 125°C.
Skrell og kutt gulrøtter, sellerirot og kålrot i grove biter. Legg dem i en ildfast form sammen med olivenolje, rosmarin, timian, knuste hvitløksbåter, salt og pepper. Kok opp vannet og hell det over grønnsakene.
Krydre oksesteken med salt og pepper. Varm en stekepanne og ha i smør og olje. Når det slutter å bruse er det varmt nok til å legge i steken. Brun steken godt på alle sider og legg den over i en ildfast form.
Sett formen midt i ovnen og stek oksesteken i 2-2 ½ time, eller til den har en kjernetemperatur på 65 °C (medium). Løft steken ut av formen, pakk den i folie og la den hvile mens rotgrønnsakene stekes. Øk temperaturen i ovnen til 230 °C.
Smelt smør i en liten kjele og la det bli nøttebrunt. Rør inn hvetemel og la det frese et minutt. Spe med kraft fra langpannen. Kok opp sausen og smak til med eplecidereddik, salt og pepper.
Skjær oksesteken i pene skiver og anrett på rotgrønnsakene. Server gjerne oksesteken med en god potetmos, kokte poteter eller fløtegratinerte poteter.