Grytebrød

Grytebrød

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Dette brødet er eltefritt, men krever noe forberedelsestid – men den tiden er det vel verdt når du imponerer med ferskt grytebrød til julefrokosten!

Fremgangsmåte

Bland alt det tørre i en romslig bolle og rør det godt sammen. Tilsett væsken og arbeid deigen raskt sammen til en litt løs og klissete deig. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen stå og heve i romtemperatur i 12–20 timer.
Dryss rikelig med mel på bakebenken eller på en bakeduk/silikonmatte. Hell den klissete deigen ut på det melede underlaget. Bruk en slikkepott eller deigskrape og «brett» deigen fra alle kanter inn mot midten. Løft deigen over på et godt melet kjøkkenhåndkle med brettsiden ned. Dryss over godt med mel og legg et kjøkkenhåndkle over der igjen. La deigen hvile/etterheve i 1–2 timer.
Sett en jerngryte med lokk inn i stekeovnen, og varm ovnen til 230 °C.
Ta den varme gryten ut av ovnen og slipp deigen oppi ved hjelp av kledet. Lag et raskt snitt i brødet med en skarp kniv og sett på lokket.
Sett gryten i ovnen og stek brødet under lokk i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca. 20 minutter.
Brødet er ferdig når det har fått en lekker gyllen skorpe og det avgir en «hul» lyd når du banker på det.
Ta gryten ut av ovnen og avkjøl brødet på rist. Pakk brødet inn i et klede for å bevare sprøheten i skorpen. Pakker du det i plast blir skorpen myk.