Pavlova i rødt, hvitt og blått

Pavlova i rødt, hvitt og blått

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Denne kaken har nesten blitt nasjonalkaken vår. Pynt den med bær i rødt, hvitt og blått, og få en kake som står i stil med det norske flagget. Bruk gjerne laktosefrie melkeprodukter, så har du en kake som både er gluten- og laktosefri.

Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.
Ha eggehviter i en bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk eggehvitene sakte sammen til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til maks og vent til boblene i skummet er små og jevne.
Når skummet danner stive topper, tilsetter du sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er blankt og alt sukkeret er løst opp.
Sikt maisenna og ha ønsket eddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott. Ikke vend for mye, for da kan den kollapse.
Legg et ark bakepapir på et brett, tegn en sirkel etter en kakeform eller lokk, 24-26 cm i diameter. Fordel blandingen i sirkelen og form det til en kake.
Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt.
Vanilje-/eggekrem:
Ha eggeplommer, melk, sukker og maisenna til eggekrem i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen. Varm opp under omrøring til kremen tykner.
Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, tar du den av platen og heller den over i en bolle. Avkjøl. Ha i vaniljesukkeret /frøene fra vaniljestangen. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.
Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke. Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
Sett kaken sammen rett før servering, da holder marengsen seg sprø og god. Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen. Sett den avkjølte marengsbunnen på et fat, topp med vanilje-/eggekremen og pynt med valgfrie bær, sjokolade og urter.
Server straks.

Tips:

Finner du ikke bringebæreddik i butikken, kan du enkelt lage det selv med 1 sjalottløk, 2 dl eplecidereddik og ca. 3 dl frosne eller ferske bringebær. Del sjalottløk i skiver. Ha i bringebær og løk i et glass med lokk og hell over eddik. La blandingen trekke helst over natten. Sil av og oppbevar i kjøleskap.