Slik blir du en bedre restematkokk

Foto: Marie Thrane
Visste du at det er på hjemmebane at det kastes aller mest mat? Med noen smarte grep kan vi alle kaste litt mindre!

Vi kaster 42,6 kg hver i året, noe som både går ut over både miljøet og vår egen lommebok! Det tilsvarer nemlig 2677 kroner på hver av oss i året. Så her kommer noen gode tips til deg som kan kaste mindre mat:

Få oversikt over hva du har fra før
Det beste du kan gjøre for å redusere matsvinn i hjemmet, er å holde oversikt over hva du har i skuffer, skap, kjøleskap og fryser. Gode tips er å rydde jevnlig i kjøleskapet, plassere det som bør brukes først fremst eller på en egen hylle, og forsøke å ikke fylle opp med så mange matvarer at du mister oversikten. Når du fryser ned rester i bokser er det lurt å sette en lapp på boksen, med hva den inneholder og dato du fryste den ned. Slik kan du raskt sjekke hva du allerede har før du handler inn på nytt, eller vurdere om du kan bruke det du har.

Eksperimenter med maten
Å leke med maten er kanskje ikke det lureste for å redusere svinn, men det gjør deg til en god restekokk! Ta en titt i kjøleskap og fryser, og bruk det du finner som utgangspunkt til en ny rett. Har du for eksempel noen grønnsaker, som løk, hvitløk, gulrøtter, paprika og tomat er det et godt utgangspunkt for mange retter. Bland det med hakkede tomater, kjøttdeig eller linser og du har en super pastasaus. De samme grønnsakene kan bli en god tomat- eller gulrotsuppe. Server med kokt egg, krutonger av tørt brød eller en hvitløksbaguett og du har et komplett måltid. Eventuelt kan du lage en chiligryte med kjøtt, kylling eller bønner, eller bruke det samme til nachos. Du må eksperimentere, og smake deg frem med krydder og det du tenker kan passe sammen. Kanskje har du en osteskalk å raspe over, litt lime eller urter til topping?

Restetips:

  • Bruk tørt brød til å lage krutonger, brødsmuler til panering eller mal opp og bruk i nytt brød.
  • Lag minipizzaer av tacolefser, pitabrød eller lomper.
  • Bruk opp grillpølsene i en pai, omelett, pølsegryte eller en pastarett.
  • Om frukten begynner å bli ekstra moden, kutt opp og frys ned til smoothie. Du kan også hive med spinat eller grønnkål.
  • Bruk restene fra grillmaten, som burgere, koteletter eller kylling i en wrap eller i pita. Kutt i strimler, stek i panna med ditt favorittkrydder og server med en passende dressing og litt grønt!

Mye å spare med nedprisede varer
Om du skal handle, husk å lete etter nedprisede varer i Throw No More-appen først! Last den ned her:
- For IOS
For Android

Relatert innhold

Joker reduserer matsvinnet med Throw No More

Joker reduserer matsvinnet med Throw No More

– Du ser hvilke nedsatte varer butikken til enhver tid har i appen og kan enkelt stikke innom for å handle

Les mer om hvordan du enkelt kan bruke Throw No More her