Verdens eggdag 9. oktober

Hvert år feires «Verdens eggdag» den andre fredagen i oktober. Egget har faktisk sin egen internasjonale organisasjon: The International Egg Commission!

Det er ikke uten grunn at egget kan kalles en unik matvare. Det er lett tilgjengelig, spises over hele verden, og oppbevares i sin naturlige emballasje, nemlig i eggeskallet. Egget blir gjerne kalt «naturens egen vitaminpille», fordi det inneholder en lang rekke med nyttige næringstoffer som kroppen trenger. Dessuten har det suverene egenskaper som vi drar nytte av i matlagingen.

Litt fakta om det suverene egget

  • Et egg inneholder mellom 55 og 90 kilokalorier (varierer etter størrelsen på egget)
  • Egg gir deg større eller mindre doser av alle næringsstoffene kroppen trenger for vekst og vedlikehold, bortsett fra vitamin C
  • Egg er naturlig rikt på protein, vitamin D, E, B2 , B12 , folsyre og selen. Egg er i tillegg en naturlig kilde til vitamin A og jern.

Faktisk spiser nordmenn gjennomsnittlig et halvt egg per dag, og eggforbruket har økt her til lands de siste årene. Hvorfor ikke lage en spennende omelett eller pai i anledning «Verdens eggdag»?

Relatert innhold

Eggepanne med stekte poteter

En eggepanne kan fylles med det du måtte ha for hånden – ost og skinke, grønnsaker eller middagsrester. Denne varianten er med råstekte poteter og bacon.

Ost og løkpai

Pai er alltid vellykket servering, og gjerne i følge med salat. Se forresten hvor dekorativt det er med snackpaprika i ringer på paien.

Omelett med ost og tomatsalsa

Vil du ha forslag til en varmrett som kan lages ferdig på 1 minutt? Svaret er omelett. Her servert med tomatsalsa. Beregn et par minutter på den også.

Ekte eggekrem (vaniljekrem)

Ekte eggekrem er fløyelsmyk og ekstra fyldig og god på smak. Server ekte eggekrem til dessert i følge med frisk frukt eller bær.

Omelett med sopp og bacon

Du kan lage deg et varmt måltid på få minutter bare du har egg og et par andre ingredienser. I dette tilfellet sopp og bacon. Omelett er både raskt og godt!