November – start turen hos Joker Skarsmo!

Skarsmo ligger i Skare i Ullensvang og er omgitt av vakker vestlandsnatur, og et godt startsted for gode turopplevelser.

En tur til Sauabrehytta er for eksempel en mektig turopplevelse i et fantastisk terreng. Hytta ligger flott til, med en fantastisk utsikt over sørenden av Folgefonna. Og starter du turen hos Joker Skarsmo og kjøpmann Eivind Tokheim finner du mye godt å putte i tursekken. Er det en vintertur du legger opp til kan du også få smøretips med på kjøpet.

Om turen
Dette er en krevende fottur. Det betyr at turen passer for deg som er en erfaren turgåer, med god utholdenhet. Turen krever gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.  Turen én vei er på 12,1 kilometer, 1090 høydemeter totalt og tar ca. 6 timer. Turen blir ekstra krevende om det ikke planlegges overnatting på Sauabrehytta.

Fra Joker Skarsmo til Sauabrehytta
Første del av turen går på skogsveg til Træstøl. Fra Træstøl legges kursen nordvest mot Årmannshaug. Først ned til elva og over bru, og så på rimelig synbar sti. Det passer med en rast på Årmannshaug, som var sommerstølen til gården Grønsdal. Du er nå over tregrensa, selv om det er en del høydemeter igjen. Fra Årmannshaug følges stien sørvest opp mot Blåvatni, vader elva og legger kursen mot søkket mellom Sauanuten og Skjeggesnuten. Returen kan legges om toppen av Skjeggesnuten. Så om lag i samme trase som oppturen ned til Blåvatni.

Hytta ligger flott til
Sauabrehytta ligger flott til med en fantastisk utsikt over sørenden av Folgefonna/Sauabreen, Hytta står ulåst og kan brukes hele året. Sauabrehytta har 4 senger på rom, samt to hemser, og to kan sove på benkene i oppholdsrommet. De fire sengene på rom kan forhåndsbestilles. Der er dyner og puter. Ta med sengetøy eller lakenpose. Sovepose er ikke tillatt. Hytten er utstyrt med det du trenger for matlaging og opphold, deriblant kjøkkenutstyr og dekketøy. Dette er en selvbetjent hytte, noe som betyr at hytten har proviantlager.

Mat med utsikt
På Sauabrehytta kan du finne «Mat med utsikt». Dette er et oppskriftshefte som gir inspirasjon til god og bærekraftig turmat basert på ingredienser du kan finne i hyttens proviantlager og hos Joker. Oppskriftene er også basert på ingredienser du kan sanke rett fra naturen gjennom de ulike sesongene.

Bestill overnatting
For å bestille overnatting på Sauabrehytta, send e-post til haugesund@dnt.no


For turkart og mer info, se ut.no (https://ut.no/turforslag/1112170688)