Februar – start turen hos Joker Tyinkrysset!

Tyinkrysset ligger øverst i Valdres, og er et naturlig utgangspunkt for store naturopplevelser. En slik opplevelse er turen til Slettningsbu som ligger mellom Skarvheimen og Jotunheimen.

Turen går i et variert og spennende terreng. Variasjon finner du også om du starter turen hos Joker Tyinkrysset og kjøpmann Anders Hermundstad. Her er utvalget av turmat stort og inkluderer den Valdres-produserte favoritten Arnoldpølsa.

Om turen
Dette er en krevende skitur. Det betyr at turen passer for deg som er en erfaren skiløper, med god utholdenhet. Turen krever godt utstyr, samt kunnskap om kart og kompass. Turen går én vei og er 10,5 kilometer, 552 høydemeter totalt og tar 1 dag (8 timer eller mer).

Fra Joker Tyinkrysset til Slettningsbu
Turen opp på fjellet vest for Tyin til Slettningsbu kan virkelig anbefales. Terrenget her er av det mer spennende og varierte som dette området har å by på. Du kan starte vinterturen inn til Slettningsbu fra Tyinkrysset på merket løype mot Tyinstølen, Nystuen og Kyrkjestølane. Turen går bratt opp fjellsida vest for Tyinstølen, så over fjellryggen og ned mot Nedre Årdalsvatnet. Så på nordsida av vannet og over ryggen mot Øvre Årdalsvatnet og ned til Slettningsbu.

En hytte som binder fjellheimene sammen
Slettningsbu ble åpnet i 1975 og skulle binde sammen hyttene mellom Jotunheimen og Skarvheimen. Hytten har alt det du trenger av utstyr for matlaging og et hyggelig opphold, som fullt kjøkkenutstyr, dekketøy og sengeklær. Det er ikke strøm på hytta, men gass, vedfyring og stearinlys som lyskilde. Vann hentes i nærmeste bekk/vann. Som gjest ordner du selv med matlaging, vannhenting, oppvask, vask av gulv, og ellers rydding av hytta inne og ute. Lakenpose eller eget sengetøy skal alltid brukes ved overnatting. Slettningsbu er en selvbetjent hytte, noe som betyr at den har proviantlager.

Mat med utsikt
På Slettningsbu kan du finne «Mat med utsikt». Dette er et oppskriftshefte som gir inspirasjon til god og bærekraftig turmat basert på ingredienser du kan finne i hyttens proviantlager og hos Joker. Oppskriftene er også basert på ingredienser du kan sanke rett fra naturen gjennom de ulike sesongene.

Bestill overnatting
For å bestille overnatting på Slettningsbu må minst én i følget være DNT-medlem og ha med seg DNT-nøkkelen. For bestilling send e-post til info.oslo@dnt.no

 

For turkart og mer info, se ut.no (https://ut.no/turforslag/1112170618)