Julen - fra forberedelser til festmåltid

I de kalde og stjerneklare nettene av desember, når snøen legger et stille teppe over Norges landskap, begynner en av de mest sjarmerende og inderlige tradisjonene å utfolde seg – den norske julen. Vi starter med de deilig duftene som siver ut fra norske kjøkken, hvor tradisjonelle retter som ribbe og pinnekjøtt forberedes med kjærlighet og nedarvet kunnskap.

Tiden før jul kalles også for adventstiden. Dette er en fin tid fylt av duften av nybakt julebakst, nyvasket hus og røkelse. Pynt huset med levende lys og juledekorasjoner, og la forventningsfulle barn ta del i juletradisjonene. Advent kommer av det latinske ordet adventus Redemptoris eller adventus Domini og betyr «Frelserens ankomst» eller «Herrens ankomst».

Nordmenn er også glad i å pynte med julenisser som spiller en unik og kjær rolle i norsk juletradisjon. Vi utforsker også de ulike regionale forskjellene i feiringen – fra urbane til landlige tradisjoner – og vi tar til oss nye skikker som innlemmes i den norske julefeiringen.

 1. Betydningen av Julen i Norge
  Julenisse, juletre, julebukk, adventskalender og julebaking. Det er mange tradisjoner som vi tar igjen år etter år og det er like hyggelig hver gang. Julen er en tid preget av en unik blanding av nostalgi, glede og forventning. I Norge, hvor vintermånedene er mørke og kalde, fungerer julen som en lysende periode med varme og samhørighet. Denne tiden er spesielt viktig for å styrke familiebånd og vennskap, ofte gjennom tradisjonelle aktiviteter som baking av julekaker, juleverksteder der man lager hjemmelagde julegaver eller julepynt, julemarkeder, og selvfølgelig selve julefeiringen. Hvorfor ikke invitere til et hyggelig lag nå i førjulstiden? Bruk fantasien og skap dine egne juletradisjoner.

 2. Tradisjonell Norsk Julemat
  Maten er hjertet i den norske julefeiringen. Det er ulike tradisjoner i Norge for hvilke matretter man forbinder med julen. Pinnekjøtt, ribbe, torsk, lutefisk og kalkun er kanskje noen av de mest kjente. Tilbehøret til de ulike rettene kan variere alt etter hvor du er oppvokst eller hva man foretrekker. Disse rettene representerer ikke bare kulinarisk nytelse, men også en forbindelse til fortiden og norsk kulturarv. Sjekk ut årets Juleoppskriftshefte her.

 3. Julebakst og Søtsaker
  Julebaksten er en hyggelig og ofte felles aktivitet. De syv slagene julekaker inkluderer favoritter som serinakaker, krumkaker, og goro. Disse kakene er ikke bare en del av festmåltidet, men også en måte å dele kultur og tradisjon på tvers av generasjoner.

 4. Norske Juletradisjoner
  Julebord, en sosial samling med mye mat og drikke, er en viktig førjulstradisjon. Luciafeiringen den 13. desember, med barn som går i tog iført hvite kjoler og med lys, er en vakker og stemningsfull tradisjon. Adventstiden, med tenning av adventslys hver søndag frem til julaften, skaper en forventningsfull stemning i hjemmene. Mange har også en Adventskalender fra 1.-24.12, der de får åpne en hemmelig overraskelse hver dag frem til julaften. 

 5. Betydningen av Gaver og Pynt
  Gaveutveksling og julepynt er essensielle elementer i den norske julen. Gavene, oftest åpnet på julaften her til lands, symboliserer omtanke og kjærlighet. Julepynten, med alt fra juletrær til håndlagde dekorasjoner, skaper en festlig atmosfære som fyller hjemmene med varme og glede.

 6. Refleksjon og Fremtidsutsikter
  Det er interessant å reflektere over hvordan julen er i endring. Mens mange holder fast ved tradisjoner, ser vi også nye trender, som økt fokus på hjemmelagde og bærekraftige gaver og feiringer. Denne balansen mellom det tradisjonelle og det moderne er en viktig del av hvordan julen fortsetter å være en relevant og kjær feiring i Norge.

En riktig god jul fra oss i Joker!

Relatert innhold

Start julen hos Den gode naboen

Start julen hos Den gode naboen

Julen er tiden for samvær, tradisjoner og glede. For de fleste av oss er det mye som skal ordnes før julefreden kan senke seg, og det kan være lurt å være tidlig ute med planleggingen av julemenyen.

Se våre oppskrifter her!
Spiselige gaver som varmer hjertet

Spiselige gaver som varmer hjertet

Å gi spiselige julegaver er en fin måte å vise omtanke, og spre glede til venner, familie eller gode naboer på.

Spiselige gaver som varmer hjertet
Tips til årets julebakst

Tips til årets julebakst

Enten du vil ha det tradisjonelle eller prøve noe nytt, her får du oppskriftene på en søt førjulstid.

Her finner du bakeinspirasjon og gode tips.
Våre beste jule- og nyttårsdesserter

Våre beste jule- og nyttårsdesserter

Perfekte punktum for deilige jule- og nyttårsmiddager.

Her finner du oppskrifter på søte avslutninger
Handleguide til julematen

Handleguide til julematen

Lurer du på hvor mye julemat du skal beregne per person? Vi har laget en oversikt som gjør det litt enklere.

Se oversikten her
Tid for julebrunsj

Tid for julebrunsj

Dekk bordet med fristende småretter og nyt et langt og hyggelig måltid sammen i julen.

Her finner du inspirasjon til retter du kan fylle bordet med
Den tradisjonsrike julemiddagen

Den tradisjonsrike julemiddagen

Nordmenn er stort sett opptatt av å følge tradisjon når de velger hva som står på menyen på julaften.

Her finner du oppskrifter til de klassiske julemiddagene