Reduser matsvinnet med Throw No More
Du ser hvilke nedsatte varer butikken til enhver tid har i appen og kan enkelt stikke innom for å handle
Les mer om hvordan du enkelt kan bruke Throw No More herMatsvinn er et stort problem i samfunnet, og har mange miljømessige konsekvenser. Ifølge tall fra regjeringen kastes det over 450 000 tonn mat hvert eneste år. Privat matsvinn utgjør ca. 42,5 kg pr innbygger – og dette er mat som kunne ha blitt spist. Det er husholdningen som står for størsteparten av dette matsvinnet med ca. 48 %, som betyr at de fleste av oss har en lang vei å gå for å redusere sløsingen. I hjemmet kaster vi mest av frukt og grønt, brød og middagsrester.
Hvorfor blir det matsvinn?
Det er mange grunner til at spiselig mat går i søpla. Mangel på planlegging og dårlig tid er de største årsakene i hverdagen. Turer på restaurant og spontane take-away-bestillinger resulterer også i mer kasting av mat. I tillegg har mange av oss for lite kunnskap om hvordan vi burde lagre matrester og hvordan man kan bruke opp råvarer.
Best før, siste forbruksdag og utgått på dato - hva er forskjellen? Se her.
Våre beste tips for å redusere matsvinnet
🌱Planlegg uken og handleturen
Det aller smarteste man kan gjøre for å redusere matsvinnet er å planlegge måltidene for hele uken. Start med å se over hva du har i kjøleskapet, og bruk det opp før du handler noe mer. Om du har dårlig tid kan du ta et bilde av kjøleskapet før du går om morgenen, slik at du vet hva som trengs når du står i butikken senere.
🌱Skriv antall på handlelista
Om du skriver “potet - nok til to middager” er det enklere å beregne hvor mye du faktisk trenger av hver råvare.
🌱Hold orden i kjøleskapet
Å rydde jevnlig i kjøleskapet er både smart og praktisk før man skal handle mat. Sørg for at temperaturen er mellom 2 og 4 grader. Pass også på at det er nok luft mellom matvarene i kjøleskapet, slik at du får god nok ventilasjon.
🌱Innfør en fast restedag
Gjennom uken kan det bli mye middagsrester i kjøleskapet, noe som gjør det supersmart å innføre en egen restedag, der man spiser seg ut av kjøleskapet. Dette kan du gjøre ukentlig – hva med restetorsdag?
🌱Forvell grønnsaker som nærmer seg utløpsdato
Slappe grønnsaker kan forvelles og fryses, slik at du kan spise dem på et senere tidspunkt. Kok grønnsakene raskt og ha de over i iskaldt vann, slik at du stopper koketiden. Deretter kan du ha dem over i en boks eller frysepose.
🌱Bruk matredder-appene Too Good To Good og Throw No More
Too Good To Go-appen har overraskelsesposer med matvarer som nærmer seg utgått dato. Throw No More-appen viser deg hvilke produkter dine nærmeste Joker-butikker har nedsatt på grunn av dato, så her kan du virkelig gjøre et kupp mot slutten av dagen. Begge appene finner du i Google Play og Apple Store.
Andre smarte tips:
Vil du ha tips til mat du kan lage med restene? Ta en kikk på våre beste resteoppskrifter her.
*Når vi sier at vi skal redusere matkasting med 70 % innen 2025, så er er dette målt mot 2015. Årsaken til at vi har satt 2015 som basisår, er at dette er det første året vi rapportere på reduksjon i matsvinnet. I 2021 har vi oppnådd en reduksjon på 18 % i Joker.
Minsk matsvinnet og øk matgleden med oss i Joker!
Kilder:
https://www.matsentralen.no/matsvinn
https://www.norgesgruppen.no/presse/artiklar/miljoansvar/kasting-av-mat-mat-til-flere/#:~:text=%C3%85rlig%20kaster%20hver%20nordmann%20gjennomsnittlig,og%20bakervarer%20p%C3%A5%20en%20andreplass.
Du ser hvilke nedsatte varer butikken til enhver tid har i appen og kan enkelt stikke innom for å handle
Les mer om hvordan du enkelt kan bruke Throw No More herJoker samarbeider med matredder-appen Too Good To Go. Sammen med våre kunder ønsker vi å redusere matsvinn ytterligere!
Les mer her om hvordan du enkelt kan bruke Too Good To Go her