Se etter Nyt Norge-merket i butikken

Vi anbefaler Nyt Norge-produkter fordi norsk mat både er god, trygg og kortreist.

Undersøkelsen Norske spisefakta 2022, fra Ipsos, viser at det er svært viktig for norske forbrukere å velge matvarer som er produsert i Norge, og to av tre velger norske matvarer når de kan.

Nyt Norge er det offisielle informasjonsmerket for norsk mat og drikke. Merkeordningen skal gjøre det enkelt for forbrukerne å velge norske matprodukter i butikken.

Følg sesongene
Det er mange grunner til å velge de kortreiste alternativene i frukt og grønnsaks-hylla nå. Den aller beste grunnen er kanskje smaken! Det er lite som kan måle seg med knasende sukkererter, søte gulrøtter, smakfulle nypoteter og saftige epler.

En full oversikt med frukt og grønnsaker som er i sesong får du i Bamas sesongkalender

Men det er ikke bare smaken som gjør at det er fint å velge kortreist mat i butikken.

Nyt Norge garanterer:

 • At råvarene er norske
 • At bonden har fulgt strenge norske regler og kan dokumentere det
 • At maten er produsert og pakket i Norge

Norsk mat er trygg mat. Norske bønder produserer mat med dyrehelse og plantehelse i verdensklasse, vi bruker minst antibiotika i matproduksjon i hele Europa og er svært restriktive i bruken av sprøytemidler.

Vi har et variert landbruk over hele landet. Et aktivt landbruk gir også vakre landskap og grunnlag for næringsvirksomhet. Næringsmiddelindustrien basert på norske råvarere er en av de største fastlandsindustriene i landet. Tilsammen jobber nesten 100.000 mennesker tilknyttet norsk mat. Med andre ord er næringen en viktig bidragsyter til sysselsetting, bosetting, verdiskapning og fremtidig velferd i Norge.

Her kan du lese mer fakta om norsk matproduksjon.

Hvem står bak merkeordningen?
Merkeordningen forvaltes av den uavhengige Stiftelsen Norsk Mat. Stiftelsen er opprettet av Landbruks- og Matdepartementet. Stiftelsen Norsk Mat har også ansvaret for Kvalitetssytemet i landbruket, som er en viktig del av grunnlaget for Nyt Norge.

Det er i dag rundt 4600 mat- og drikkeprodukter i Norge som er godkjent for å bruke merket.

Derfor bør du velge Nyt Norge-produkter:

 • Friske planter
  I Norge har vi friske planter. Vi bruker mindre plantevernmidler enn i mange andre land. Kaldt klima gir oss fordeler både når det gjelder plantehelse men også når det gjelder smak på frukt- og grønnsaker.
 • Arbeidsplasser
  Omtrent 100.000 mennesker over hele landet arbeider med å lage maten du spiser. Enten som fiskere eller bønder eller tilknyttet matindustrien. Kjøper du mat med Nyt Norge på støtter du norske arbeidsplasser.
 • Dyrehelse
  Norsk dyrehelse er svært bra. Vi er et av de landene i verden som bruker minst antibiotika til husdyr, nettopp fordi vi tar godt vare på dyra våre.
 • Strenge regler
  Alle Nyt Norge-produkter kommer fra råvareprodusenter som kan dokumentere at de bruker Kvalitetssystemet i Landbruket (KSL), som er anerkjent av Mattilsynet som en nasjonal bransjestandard.

Kilde: norskmat.no/no/nyt-norge