Plastpose, handlenett eller papirpose?

Uansett hvilken du velger så er det viktigste at du gjenbruker den!

Heldigvis havner ikke så mange norske plastposer i naturen, nordmenn bruker faktisk 80 % av plastposene som søppelposer. Men EU har bestemt at det skal brukes færre plastbæreposer og det samme har Norge. Vi har faktisk forpliktet oss til en reduksjon på 50 % fra 2016-2025.

Nøkkelordet er gjenbruk
I Joker har vi tre posealternativer til våre kunder; våre plastposer med 80 % resirkulert plast, våre papirposer og våre handlenett. Uansett hvilket alternativ du velger er det viktigste at du gjenbruker posen.

– Dersom hver nordmann bruker hver plastbærepose som handlepose bare én gang til, sparer vi Norge for mer enn 300 millioner plastbæreposer i året, forteller Mari Nordstrøm, medlems- og kommunikasjonssjef i Handelens Miljøfond.

Handelens Miljøfond er Norges svar på EUs plastbæreposedirektiv, og jobber for å få ned plastposebruken. Grunnen til at det er plastbæreposen som er i fokus er forsøpling.

Selv om nordmenn er flinke til å bruke plastposene fra butikken som søppelposer har de fleste langt flere poser enn de trenger. Mange kjenner seg nok igjen i at man har en skuff eller skap med et lager av poser og det viser seg at mange av disse går i søpla.

Hva kan du gjøre?
For å unngå dette er gjenbruk nøkkelen. Sørg for at du alltid har en lommepose tilgjengelig, eller bruk handlenettet eller papirposen din igjen og igjen. 

Trenger du søppelposer er det bedre å kjøpe avfallsposer enn å ta med nye handleposer hjem fra butikken. Avfallsposene har nemlig mindre plast i seg og ved å bruke dette istedenfor handleposer vil du spare miljøet for plast.

Relatert innhold

Handelens Miljøfond - et krafttak for miljøet!

Handelens Miljøfond - et krafttak for miljøet!

Handelens Miljøfond skal i årene som kommer iverksette miljøtiltak, blant annet tiltak for å redusere plastposebruk.

Les mer om hva Joker gjør for miljøet her
Fortsetter arbeidet med å få ned plastposeforbruket

Fortsetter arbeidet med å få ned plastposeforbruket

Nordmenn bruker 782 millioner plastposer i året (2020). Handelens Miljøfond fortsetter nå kampen mot overforbruk av plastposer med dobbel styrke.

Fra 1. januar 2022 øker Handelens Miljøfond kontingenten fra 50 øre til 1 krone per plastpose.