Nøkkelhullet gjør det enklere å velge sunt

Velger du nøkkelhullmerkede matvarer spiser du mindre fett, sukker og salt, og mer fiber og fullkorn. Det er bra for helsen!

Nøkkelhullet gjør det enklere å velge sunnere
Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning for sunnere matvarer. Det skal hjelpe deg å ta de små, sunnere grepene i hverdagen. Matvarer merket med Nøkkelhullet inneholder mer fiber og fullkorn og mindre fett og mettet fett, sukker og salt, sammenliknet med andre matvarer av samme type uten Nøkkelhullet. Noen matvarer inneholder også mer grønnsaker, frukt og bær.Nøkkelhull.jpg

Nøkkelhullet finner du på emballasjen på matvarene. Du kan også finne merket på brød, kjøtt og ost som ikke er innpakket. All fersk fisk, frukt, bær, grønnsaker og poteter er nøkkelhullprodukter, selv om de ikke er merket med Nøkkelhullet.

Her får du noen eksempler på hvilken forskjell det kan ha om du bytter ut ordinære matvarer med nøkkelhullmerkede varer i noen måltider:

Bytte til nøkkelhullmerket frokost
Spiser du 1 porsjon müsli med lettmelk 1% fett til frokost hver dag, kan du ved å bytte til nøkkelhullmerket müsli og nøkkelhullmerket lettmelk 0,5% fett:

  • i løpet av 1 år spare kroppen for 4 kg sukker* og 0,37 kg fett, hvorav 0,22 kg er mettet fett
  • i løpet av 10 år spare kroppen for 40 kg sukker* og 3,7 kg fett, hvorav 2,2 kg er mettet fett

Beregningsgrunnlag: 1 porsjon: 100 g müsli og 2 dl lettmelk. *Sukker = sukkerarter

Bytte til nøkkelhullmerket lunsj
Spiser du to skiver fint brød med gulost og leverpostei til lunsj hver dag, kan du ved å bytte til nøkkelhullmerket brød og nøkkelhullmerket gulost og leverpostei:

  • i løpet av 1 år få i deg 0,86 kg mer fiber og spare kroppen for 1,6 kg fett
  • i løpet av 10 år få i deg 8,6 kg mer fiber og spare kroppen for 16 kg fett

Beregningsgrunnlag: 1 brødskive 45 g, gulost 20 g og leverpostei 20 g.

Bytte til nøkkelhullmerket middag
Bytter du ut kjøttdeig av storfe (14 % fett) med nøkkelhullmerket kjøttdeig eller karbonadedeig av storfe (5 % fett) til middag en dag i uken, kan du:

  • i løpet av 1 år spare kroppen for 0,7 kg fett
  • i løpet av 10 år spare kroppen for 7 kg fett

Bytter du ut pasta med nøkkelhullmerket pasta (fullkornspasta) til middag en dag i uken, får du:

  • i løpet av 1 år i deg nesten 0,2 kg mer fiber
  • i løpet av 10 år i deg nesten 2 kg mer fiber.

Beregningsgrunnlag: 1 porsjon kjøttdeig = 150 g og 1 porsjon pasta = 85 g tørr pasta.

Hvilke matvarer kan få Nøkkelhullet?
For å få Nøkkelhullet er det satt ett eller flere krav for innholdet av fett, mettet fett, sukker, salt, fiber og fullkorn innenfor ulike matvaregrupper. Kriteriene varierer etter hva som er relevant for de forskjellige gruppene.

Velger du for eksempel en nøkkelhullmerket frokostblanding fremfor en frokostblanding uten Nøkkelhullet, får du i deg mer fiber og fullkorn og mindre sukker.

For kjøttprodukter er det mengde fett og salt som vektlegges, mens et nøkkelhullmerket brød må oppfylle kriterier til fiber og fullkorn, fett, sukker og salt. I noen matvaregrupper er det også krav til mengde grønnsaker, frukt og bær.

Kilde: helsenorge.no