Nå blir det forbudt med engangsplast

Visste du at omtrent halvparten av all plast som produseres i dag, er for engangsbruk? Det skal det nå bli slutt på - fra 3. juli innføres det nemlig forbud mot engangsplast.

Hensikten med forbudet er blant annet å redusere negative miljøkonsekvenser av enkelte plastprodukter. Forbudet gjelder for produkter der det allerede finnes tilgjengelige alternativer med god funksjon til en overkommelig pris, og som er miljømessig bedre.

Grunner til å kutte plast
Men hvorfor er det så viktig at vi kutter i plastforbruket? Jo, mesteparten av plast fremstilles nemlig av råolje som er en ikke-fornybar ressurs. Plast er derfor en stor bidragsyter til utslipp av klimagassutslipp.

Et annet problem er at plast ikke brytes så lett ned, men forblir i naturen som mikro eller nanoplast. Dette kan være en fysisk trussel for dyrelivet ved at den fester seg til kroppen eller blir spist.

Dette gjør vi i Joker
Joker-butikkene er godt forberedt på at forbudet trer i kraft: I over ett år har vi hatt gode alternativer i papp på sugerør og bestikk, og nå har vi også faset ut plastbelagt papptallerkener, og vi har erstattet engangs champagne- og ølglass med flergangsglass i plast.

I tillegg har vi jobbet for å redusere plasten på engangsemballasje i butikkene våre, eksempler på dette er:

  • Posene i frukt- og gøntavdelingen har blitt tynnere og i Joker var besparelsen på dette tiltaket 4 tonn i 2020
  • Brødposene vi bruker har også blitt tynnere og besparelsen her er 3 tonn i Joker 
  • I selvbetjent salatbar er vi i ferd med å erstatte plastskåler til papp
  • For mågodtvarer bruker vi nå bare papirposer

Vi gir oss ikke med dette og ser hele tiden etter nye løsninger som kan bidra til ytterligere besparelser i plastforbruket i butikk.
---------------------------------------------------

FNs bærekraftsmål nr. 13:Stoppe klimaendringene nr.13.png
Handle umiddelbart for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem. Klimaendringer er et globalt spørsmål og kjenner ingen landegrenser. Det er viktig å begrense økningen av gjennomsnittstemperaturen til 1,5 °C dersom verden ønsker å slippe katastrofale konsekvenser i fremtiden. Vi må finne globale løsninger på en rekke områder. 

Relatert innhold

Joker vil redusere plastmengden i forbrukeremballasje

Joker vil redusere plastmengden i forbrukeremballasje

Noe plast er helt nødvendig i våre butikker, men vi jobber hele tiden med å kutte plastforbruket der vi kan. 

Pant for miljøet!

Pant for miljøet!

Visste du at Norge er verdensmestere i panting? Alt som pantes blir resirkulert, og det fine er at miljøet vinner hver eneste gang. I 2020 har vi hatt rekordstor panting!

Les mer her!