Hvorfor er så mye frukt og grønt pakket i plast?

For miljøet er avfall av frukt og grønnsaker mer skadelig enn plasten de er pakket i, forteller ekspertene.

Er du én av dem som irriterer seg over all plasten rundt frukten og grønnsakene i butikken? Du er ikke alene. Men fjerner vi emballasjen rundt frukt og grønt dukker et annet, større miljøproblem opp: Matsvinn.

– Den største miljøbelastningen ved frukt og grønt er at produktet blir kastet istedenfor å bli spist, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

Emballasjens oppgaver
Frukt og grønt er ferskvarer og inneholder fra 75 til 96 prosent vann.

I romtemperatur vil en gulrot, agurk eller paprika som ikke er pakket i plast fort tørke ut. Da havner den i søpla. En plastpose vil beskytte grønnsakene, og de kan da holde seg i flere uker i kjøleskapet.

Ressursene som går med til å produsere emballasjen utgjør cirka 10 prosent av de ressursene som går med til å produsere gulroten.

Les mer om hvordan Joker jobber for et miljøvennlige Norge her.

Plastemballasje reduserer matsvinn
Hver av oss kaster 42 kilo mat hvert eneste år. En av årsakene er feil eller mangelfull emballering som gir maten skader eller kortere holdbarhet.

– En følge av ikke å bruke emballasje er at vi kaster enda mer mat enn vi gjør i dag. Dermed må vi produsere mer mat, med de miljøbelastningene som hører med, forklarer Schrøder.

Men plast er ikke uproblematisk. Plast er i ferd med å bli et av de største problemene i havet. Det kan ta flere hundre år å bryte ned en plastpose i naturen.

– Heldigvis havner ganske få plastposer i naturen hos oss. Norge har gode avfallsordninger og nordmenn er generelt ganske flinke til å kildesortere plast, sier Håkon Lindahl, fagsjef i klima- og miljøavdelingen i Framtiden i våre hender.

LES MER: Handelens Miljøfond skal bidra til redusert plastposebruk

Plast eller papir?
Lindahl mener at plastemballasjen rundt frukt og grønnsaker oftest kan forsvares. Å bytte ut plast med papirposer er ikke et godt alternativ.

– Det er mer ressurskrevende å produsere papir. Dessuten er det mer plasskrevende og tyngre å frakte, noe som fører til større utslipp fra transport.

Det som derimot er et godt alternativ, ifølge Framtiden i våre hender, er gjenbruksnett.

– De fleste av oss har flere plastposer i skuffer og skap enn det vi trenger. Ta med deg egen gjenbrukspose i butikken, så er du med på å spare miljøet, sier Lindahl.

Hos Joker finner du handlenett som du kan bruke på din neste handletur.