Grove brød = godt for helsa!

Hvor grovt er grovt, og hva er egentlig brødskalaen? Vi hjelper deg på veien med gode råd og tips, slik at vi sammen kan nå målet om å spise enda litt mer av det gode og grove brødet.

Økt inntak av grove kornprodukter er noe av det viktigste vi kan gjøre for folkehelsa. Derfor har vi i Joker som mål å øke salgsvolumet av grove brødprodukter med 8% innen 2025. Utviklingen er så langt positiv, og vi jobber for at enda flere skal velge våre groveste alternativer.

Men når vet du at du spiser et grovt brød? Dette skal vi forsøke å hjelpe deg med.

De aller fleste kjenner til at kostfiber er noe av det som gjør de grove kornproduktene sunnere. Men det handler ikke bare om kostfiber. Fullkorn inneholder også mer av næringsstoffer som jern, folat og selen.

Hvor grovt er grovt?
Mel som inneholder alle deler av kornet, kaller vi sammalt mel eller fullkornsmel. Siktet mel skiller seg fra sammalt mel ved at restene fra skallet er fjernet etter kverning og dermed blir også de fleste næringsstoffene tatt bort. Mesteparten av næringsstoffene finnes nemlig i skallet på kornet.

At melet er sammalt betyr at man bruker hele kornet – både skall og kjerne – og maler det sammen til mel. Sammalt mel produseres i ulike grovhetsgrader, for eksempel fint, mellomgrovt og grovt. Dette må ikke forveksles med grovhet målt som mengde fullkorn i melet. Det er like mye fiber og næringsstoffer i sammalt hvete finmalt, og sammalt hvete grovmalt. 

Det er en vanlig misforståelse at fullkornsbrød skal inneholde synlige kjerner. Fullkornsbrød kan like gjerne være bakt på fullkornmel, slik at kjernene ikke synes. Faktisk trenger ikke fullkornsbrød å se grovt ut.

Grovhetsskalaen
Grovhetsskalen eller Brødskala`n er laget for å gjøre det lettere for deg å vite hvor grovt brødet er. Det kan være vanskelig å se på grunn av fargen til noen av ingrediensene. Lyse brød kan være bakt med mye sammalt mel, og mørke brød bare med siktet mel.

For å kunne kalles grovbrød må over halvparten av melet i brødet være sammalt mel, hele korn eller kli. Kli har omregningsfaktor for å tilsvare sammalt mel. Brødskalaen forteller deg derfor hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Ekstra grovt brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød. Alle våre brød er merket med Grovhetsskalen.

Grovhetsskalaen.jpg

Dette betyr Brødskala'n:

 • Fint brød - en kake
  Grovhet 0-25,9 % sammalt mel eller hele korn
 • Halvgrovt brød - to kaker
  Grovhet 26-50,9 % sammalt mel eller hele korn
 • Grovt brød - tre kaker
  Grovhet 51-75,9% sammalt mel eller hele korn
 • Ekstra grovt brød - fire kaker
  Grovhet 76-100% sammalt mel eller hele korn

Hvor mye grovt og fullkorn bør du spise?
De grove kornproduktene bør til sammen gi 70–90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag.

Eksempler på hva du kan spise:

 • Fire brødskiver med en stor andel sammalt mel, for eksempel merket ekstra grovt i Brødskala'n.
 • Én tallerken grov kornblanding og to skiver ekstra grovt brød.
 • Én tallerken havregrøt og én porsjon fullkornspasta eller fullkornsris.
 • To tallerkener havregrøt.

Dersom du ikke liker ekstra grove brød, vil du likevel få fullkorn i deg om du velger en lavere grovhet. Du kan kanskje utfordre deg selv med å øke grovheten du velger? Vårt Flerkornsbrød inneholder f.eks. 21 % fullkorn, mens Landbrødet inneholder 29 % fullkorn. Begge er halvgrove brød, men Landbrødet inneholder altså noe mer fullkorn eller sammalt mel. 

Du kan lese mer om grove kornprodukter på helsenorge.no