Utbenet og utbrettet lammestek

Utbenet og utbrettet lammestek
8 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

avansert

Tidsforbruk

> 60 min
Det kan være en utfordring å bene ut lammelåret selv, men har du først prøvd er det ikke så vanskelig. Dette forkorter steketiden på steken og gjør det enklere å skjære opp.

Ingredienser

  • 1 stk lammelår ca. 2,5 kg
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ts tørket rosmarin
  • 2 ss olivenolje til pensling
  • 1 stk løk liten
  • 5 dl vann

Slik gjør du

  1. 1. Start med å skjære ut isbenet øverst på låret. Finn punktet hvor benet starter og la kniven følge benet ned til neste ledd. Skjær rundt benet og prøv å få med minst mulig kjøtt. Skjær av senefester og ta benet ut.
  2. 2. Skjær så videre langs neste ben til det siste leddet. Gjør på samme måte som isbenet. (I betjente kjøttdisker kan du be betjeningen hjelpe deg med dette)Ta vare på bena, de kan steke med steken og gir god smakt il kraften.
  3. 3. Brett steken ut og gni den inn med salt, pepper og rosmarin. Pensle med olje.
  4. 4. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av steken.
  5. 5. Legg steken over i en langpanne sammen med bena og løken delt i båter. Hell over vann og stek steken på nederste rille. Stek på 125 grader til steketermometeret viser 70 grader, da er steken rosa. 
  6.  
  7. Server steken med kokte poteter, høstgrønnsaker som deles i biter og surres i litt smør eller olje og en sjysaus.