Trøndersodd

Trøndersodd

Tidsforbruk

20-40 min

Vanskelig­hetsgrad

middels
porsjoner

Ingredienser

  • 1 kg grytekjøtt av lam med bein (fårikålkjøtt)
  • 1,5 l vann
  • 1 ss salt
  • 800 g potet
  • 5 gulrøtter i skiver eller biter

Soddboller:

  • 250 g kjøttdeig av lam
  • 1 ts salt
  • 0,3 ts potetmel
  • 0,3 ts malt ingefær
  • 0,3 ts malt muskat
  • 0,3 ts pepper
  • 0,8 dl kremfløte
I Trøndelag er sodd festmat, og serveres til alle livets store begivenheter. Det finnes flere varianter, og hovedforskjellen ligger i om grønnsaker og poteter tilsettes soddet før servering eller blir servert ved siden av. Skjenning skal serveres til. Dette er viktige ting for en ækt trønder.

Slik gjør du

  1. Legg kjøttet i en kjele, hell på kaldt vann og kok opp. Tilsett salt. Senk varmen og la kjøttet trekke i ca. 2 timer, eller til det løsner fra beina. Fjern skum og urenheter som danner seg på overflaten etter hvert.
  2. Kok potetene møre i lettsaltet vann.
  3. Ta kjøttet ut av kraften og la det av avkjøles litt. Fjern ben, fett og hinner, og skjær kjøttet i 2x2 cm biter. Sil kraften og ha den tilbake i kjelen.
  4. Rør lammekjøttdeig og salt til det blir seigt. Bland inn potetmel og krydder, og spe med fløte.
  5. Form farsen til små boller med teskje og ha dem over i den varme kraften etter hvert. La bollene trekke i 10-12 minutter.
  6. Kok gulrøtter i en kasserolle med vann.
  7. Ha kjøttet tilbake i kraften. Server rykende varm med kokte poteter og gulrøtter, og skjenning eller flatbrød.