Torsk til jul

Torsk til jul

Tidsforbruk

40-60 min

Vanskelig­hetsgrad

avansert
porsjoner

Ingredienser

  • 1 kg torsk, ryggfilet med eller uten skinn
  • 2 ss salt
  • 1,5 dl olivenolje
  • 3 stjerneanis
  • 2 nellikspiker
  • 2 laurbærblad
  • 5 korn pepper, hel sort
  • 3 skiver frisk ingefær
  • 0,3 appelsin

Rotmos:

  • 600 g kålrot
  • 300 g gulrot
  • 1 kvist frisk rosmarin
  • 0,5 sitron
  • 50 g smør
  • 1 dl matfløte
  • salt og pepper

Rødvinssaus:

  • 1 sjalottløk
  • 1 ss frisk gressløk
  • 0,5 ts frisk timian
  • 1 dl rødvin
  • 2 dl fiskekraft
  • 2 ss smør
  • salt og pepper
Torsk hører julen til, og med denne oppskriften med rotmos og rødvinssaus garanterer vi førjulsstemning.

Slik gjør du

  1. Sett stekeovnen på 150°C.
  2. Dryss salt på torsken og la den ligge i 10 minutter. Skyll den godt i kaldt vann og tørk den lett med tørkepapir. Skjær torsken i serveringsstykker.
  3. Ha olivenolje, krydder, ingefær og skall av appelsin i en ildfast form og legg i torskestykkene med skinnet opp. Bak i stekeovnen i ca. 15 minutter. Dra skinnet forsiktig av rett før servering.
  4. Rotmos: Skrell og skjær gulrot og kålrot i biter, og kok dem møre i vann med rosmarin og sitronskiver. Kok til grønnsakene er helt møre, og kast rosmarin og sitron. Hell av kokevannet og mos kålrot og gulrot sammen med smør og matfløte til en grov mos. Smak til med salt og pepper.
  5. Rødvinssaus: Finhakk sjalottløk, gressløk og timian og surr alt i litt smør til løken er myk. 7. Tilsett rødvin og fiskekraft, og kok inn til det halve. Smak til med salt og pepper.
  6. Server torsken med rotmos, rødvinssaus og mandelpoteter.