Ovnsbakt ribbe

Ovnsbakt ribbe
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

avansert

Tidsforbruk

> 60 min
Den tradisjonelle ribba på julaften kan du kanskje ikke forandre så mye på uten høylytte protester, men med førribba kan du gjøre en vri. Her tar vi en spansk en.

Ingredienser

  • 1 kg ribbe
  • 3 ts salt
  • 2 ts pepper
  • 6 stk soltørkede tomater
  • 1 stk gulrot i biter
  • 0,5 stk knollselleri (sellerirot) i biter
  • 2 stk sjalottløk i båter
  • 1 båt hvitløk hakket
  • 6 blad frisk basilikum
  • 5 dl oksekraft eller buljong
  • 1 stk lime , saft og skall
  • 10 stk potet
  • 3 dl melk
  • 2 ss smør
  • 0,5 ts salt
  • 0,3 ts pepper
  • 0,3 ts revet muskatnøtt
  • 1 stk egg

Slik gjør du

  1. 1. Del ribba opp mellom bena i passe store serveringsstykker. Strø på salt og pepper.
  2. 2. Rens alle grønnsakene. Legg soltørkede tomater, gulrot, selleri, sjalottløk, hvitløk og basilikum i en ildfast form.
  3. 3. Legg ribba over grønnsakene, med svoren opp, hell på kraft til det står 3/4 oppå kjøttet. Kryst over saften fra en lime og riv til slutt skallet over. Dekk formen med aluminiumsfolie og damp i ovnen på 225 °C minst 45 minutter.
  4. 4. Ta av folien og stek videre på 175 ºC i ca. 1 1/2 time. til svoren er gyllen og sprø.
  5. 5. Skrell potetene, del dem i grove biter og kok dem møre. Mos potetene og rør inn varm melk og smør. Rør godt. Smak til med salt, pepper og muskat. Rør inn egget til slutt.
  6. Server ribba med grønnsaker, sjy og potetmos.