Ovnsbakt kveite med pinjenøtter

Ovnsbakt kveite med pinjenøtter
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

20-40 min
Denne kveita er tilberedt av Roy Magne Berglund til jul i 2008

Ingredienser

  • 750 g kveitefilét med skinn
  • grovt salt
  • smør til steiking
  • 25 g ristede pinjekjerner og valnøtter
  • 25 cherrytomater
  • 2 ts revet hvitløk
  • sukker, salt og olivenolje

Mandelpotetpuré

  • 800 g mandelpoteter eller andre gode poteter
  • 1 dl fløte
  • 2 dl melk
  • 40 g smør

Brunet smør

  • 2,5 dl normalsaltet smør
  • 2 ss soyasaus
  • saft og skall av 1/2 sitron
  • 2 finhakkede sjalottløk

Slik gjør du

  1. Sett stekeovnen på 110 grader C.
  2. Dryss grovt salt på kveitefiléten og la den ligge i 5 minutter. Skyll av saltet i kaldt vann og tørk filéten med tørkepapir.
  3. Bak tomatene med olivenolje, salt litt sukker og reven hvitløk på 110 grader i 15 minutter.
  4. Kok mandelpotetene i vann uten salt til de er møre. Hell av vannet, og damp potetene så de blir tørre. Mos potetene, tilsett smøret og bland godt. Tilsett en blanding av melk og fløte slik at konsistensen blir passe. Poteter kan ha litt ulik tørrhetsgrad. Smak til med salt og pepper.
  5. Legg smøret i en gryte og kok, ta bort skummet med en skje. Når smøret begynner å bli brunt, siles det over i en ny kjele uten at det brune blir med. Ha i hakket sjalottløk, soyasaus, saft og skall av sitron. Skjær kveitefiléten i serveringsstykker. Stek stykkene i smør i varm stekepanne med skinnsiden ned. Stek et par minutter, snu og stek ett minutt på filétsiden.
  6. Rive av skinnet og anrette med nøtter over og brunet smør omkring..