Nøttebrød

Nøttebrød
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

> 60 min
Et deilig nøttebrød som passer til alle dagens måltider. Innholdet av nøtter gir en brødet en spennende smak. Ypperlig tilbehør til et ostefat, til grytemiddagen eller alene som blings i matpakken.

Ingredienser

  • 7 dl skummet melk
  • 1 pk gjær
  • 2 ss sukker
  • 2 ts salt
  • 3 ss olivenolje eller rapsolje
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl hvetekli
  • 700 g grovbakstmel
  • 150 g hvetemel
  • 100 g valnøttkjerner eller hasselnøttkjerner

Slik gjør du

  1. Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i melken. Tilsett sukker, salt, olje, havregryn og kli. Ha i mel til deigen blir smidig og fin. Lag ikke deigen for fast. Elt den godt i kjøkkenmaskin eller for hånd. Bland nøttekjernene i til slutt . Dekk bakebollen med plast og la den heve i 30–40 minutter.
  2. Ta deigen ut på melet bakebord. Lag et stort rundt brød og legg i en smurt rund springform. Eller del deigen i to, form emnene til avlange brød, og legg dem i godt smurte 1 ½ -litersformer. Pensle med lunkent vann og pynt med nøttekjerner. Dekk med klede og etterhev brødene i 20–30 minutter.
  3. Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 °C i ca. 50 minutter. Hvelv brødene ut og bank på underskorpen for å høre om brødene er ferdigstekt. Det skal høres en hul lyd når de er ferdige. Avkjøles på rist.