Nøttebrød

Nøttebrød

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

avansert
porsjoner

Ingredienser

  • 7 dl skummet melk
  • 1 pk gjær
  • 2 ss sukker
  • 2 ts salt
  • 3 ss olivenolje eller rapsolje
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl hvetekli
  • 700 g grovbakstmel
  • 150 g hvetemel
  • 100 g valnøttkjerner eller hasselnøttkjerner
Et deilig nøttebrød som passer til alle dagens måltider. Innholdet av nøtter gir en brødet en spennende smak. Ypperlig tilbehør til et ostefat, til grytemiddagen eller alene som blings i matpakken.

Slik gjør du

  1. Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i melken. Tilsett sukker, salt, olje, havregryn og kli. Ha i mel til deigen blir smidig og fin. Lag ikke deigen for fast. Elt den godt i kjøkkenmaskin eller for hånd. Bland nøttekjernene i til slutt . Dekk bakebollen med plast og la den heve i 30–40 minutter.
  2. Ta deigen ut på melet bakebord. Lag et stort rundt brød og legg i en smurt rund springform. Eller del deigen i to, form emnene til avlange brød, og legg dem i godt smurte 1 ½ -litersformer. Pensle med lunkent vann og pynt med nøttekjerner. Dekk med klede og etterhev brødene i 20–30 minutter.
  3. Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 °C i ca. 50 minutter. Hvelv brødene ut og bank på underskorpen for å høre om brødene er ferdigstekt. Det skal høres en hul lyd når de er ferdige. Avkjøles på rist.