Norsk Kveite på tradisjonelt vis

Norsk Kveite på tradisjonelt vis

Tidsforbruk

20-40 min

Vanskelig­hetsgrad

avansert
porsjoner

Ingredienser

  • 1200 g Norsk Kveite, delt i 8 kveitekoteletter á 150 g
  • 2 l saltlake bestående av 2 l vann og 200 g salt
  • Pepper, nykvernet

Eggesmør

  • 150 g smør
  • 4 egg, hardkokte

Kremede gulrøtter

  • 400 g gulrøtter i skiver
  • 3 dl vann
  • 3 dl melk
  • 2 sjalottløk i strimler
  • 15 g smør
  • 2 ss hvetemel

Persillepoteter

  • 600 g poteter
  • 50 g persille
  • salt
  • 2 ss usaltet smør

Smørkokt brokkoli

  • vann
  • salt
  • 2 ss smør
  • 150 g brokkoli
Server kveite til jul og nyt matgleden sammen med familie og venner.

Slik gjør du

  1. Til denne retten bruker vi kveite som ikke er for stor. Da får vi koteletter som er enkle å behandle og riktig serveringsstørrelse. En 3-5 kilos kveite er en ideell størrelse. Kotelettene bør være 2-3 cm tykke for å unngå at de blir tørre. Legg kveitekotelettene i saltlake i 20 minutter. Tørk dem på kjøkkenpapir og dryss over nykvernet pepper. Kok opp vann med litt salt, legg i kveita og sett ned varmen etter et par minutter. Det er viktig at vannet ikke koker, fisken skal trekke i 8 til12 minutter alt etter tykkelse.
  2. Eggesmør: Smelt smøret og ha i hakkede egg.
  3. Kremede gulrøtter: Kok gulrotskivene møre i melk og vann med litt salt. Skum melkevannet godt under koking. Surr sjalottløken i smør uten at den får farge, ha i melet. Spe med kokekraften fra gulrøttene. Smak til med salt og pepper. løken er veldig god i stuingen men kan også siles fra. Kok opp sausen og tilsett gulrøttene. Tilsett litt fløte i stuingen om du ønsker.
  4. Persillepoteter: Rens persillen for stilker. Kok potetene ferdig i saltet vann med persillestilkene. Finhakk persillen. Smelt smøret. Vend de ferdig kokte potetene i smør og persille.
  5. Smørkokt brokkoli: Kok brokkolien i vann med salt og smør.