Norsk Kveite på tradisjonelt vis

Norsk Kveite på tradisjonelt vis
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels
Server kveite til jul og nyt matgleden sammen med familie og venner.

Ingredienser

  • 1200 g Norsk Kveite, delt i 8 kveitekoteletter á 150 g
  • 2 l saltlake bestående av 2 l vann og 200 g salt
  • Pepper, nykvernet

Eggesmør

  • 150 g smør
  • 4 egg, hardkokte

Kremede gulrøtter

  • 400 g gulrøtter i skiver
  • 3 dl vann
  • 3 dl melk
  • 2 sjalottløk i strimler
  • 15 g smør
  • 2 ss hvetemel

Persillepoteter

  • 600 g poteter
  • 50 g persille
  • salt
  • 2 ss usaltet smør

Smørkokt brokkoli

  • vann
  • salt
  • 2 ss smør
  • 150 g brokkoli

Slik gjør du

  1. Til denne retten bruker vi kveite som ikke er for stor. Da får vi koteletter som er enkle å behandle og riktig serveringsstørrelse. En 3-5 kilos kveite er en ideell størrelse. Kotelettene bør være 2-3 cm tykke for å unngå at de blir tørre. Legg kveitekotelettene i saltlake i 20 minutter. Tørk dem på kjøkkenpapir og dryss over nykvernet pepper. Kok opp vann med litt salt, legg i kveita og sett ned varmen etter et par minutter. Det er viktig at vannet ikke koker, fisken skal trekke i 8 til12 minutter alt etter tykkelse.
  2. Eggesmør: Smelt smøret og ha i hakkede egg.
  3. Kremede gulrøtter: Kok gulrotskivene møre i melk og vann med litt salt. Skum melkevannet godt under koking. Surr sjalottløken i smør uten at den får farge, ha i melet. Spe med kokekraften fra gulrøttene. Smak til med salt og pepper. løken er veldig god i stuingen men kan også siles fra. Kok opp sausen og tilsett gulrøttene. Tilsett litt fløte i stuingen om du ønsker.
  4. Persillepoteter: Rens persillen for stilker. Kok potetene ferdig i saltet vann med persillestilkene. Finhakk persillen. Smelt smøret. Vend de ferdig kokte potetene i smør og persille.
  5. Smørkokt brokkoli: Kok brokkolien i vann med salt og smør.