Lutefisk til jul

Lutefisk til jul

Tidsforbruk

40-60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels
porsjoner

Ingredienser

  • 3 kg lutefisk
  • 2 - 3 ss salt
  • 300 g frosne selskapserter
  • 1 ss smør
  • 100 g bacon i skiver eller et stykke.
  • salt og grovmalt pepper
Lutefisk serveres oftest med ertestuing, baconfett og kokte poteter. Men lokalt er det mange ulike varianter av tilbehør, sirup, brunost, lefse, kålrotstappe for å nevne noe. Du kan også lage ertepuré av frosne selskapserter. Den får en frisk grønn farge og en smak som passer godt til lutefisken.

Slik gjør du

  1. Lutefisk avgir mye væske og det er derfor ikke nødvendig å koke den i vann.Vi anbefaler å koke lutefisken uten vann i stekeovnspanne.
  2. Sett stekeovnen på 200 grader.
  3. Legg fisken i en ovnspanne eller ildfast fat med skinnsiden ned.Dryss  salt over lutefisken. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie.
  4. Settes i ovn ca 40 minutter ved 200 grader.
  5. For mindre mengde lutefisk enn 3 kg tar det kortere tid.
  6. Baconet sprøstekes på panne.
  7. Tips: Lutefisken blir ekstra fast om den saltes noen timer før koking og skylles i kaldt vann før den tilberedes uten salt.
  8. Ertestuing
  9. Ha dem over i en kjele.
  10. Varm opp, tilsett smør og smak til med salt.