Lutefisk til jul

Lutefisk til jul
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

40-60 min
Lutefisk serveres oftest med ertestuing, baconfett og kokte poteter. Men lokalt er det mange ulike varianter av tilbehør, sirup, brunost, lefse, kålrotstappe for å nevne noe. Du kan også lage ertepuré av frosne selskapserter. Den får en frisk grønn farge og en smak som passer godt til lutefisken.

Ingredienser

  • 3 kg lutefisk
  • 2 - 3 ss salt
  • 300 g frosne selskapserter
  • 1 ss smør
  • 100 g bacon i skiver eller et stykke.
  • salt og grovmalt pepper

Slik gjør du

  1. 1. Lutefisk avgir mye væske og det er derfor ikke nødvendig å koke den i vann.Vi anbefaler å koke lutefisken uten vann i stekeovnspanne.
  2. 2. Sett stekeovnen på 200 grader.
  3. 3. Legg fisken i en ovnspanne eller ildfast fat med skinnsiden ned.Dryss  salt over lutefisken. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie.
  4. 4. Settes i ovn ca 40 minutter ved 200 grader.
  5. 5. For mindre mengde lutefisk enn 3 kg tar det kortere tid.
  6. 6. Baconet sprøstekes på panne.
  7. Tips: Lutefisken blir ekstra fast om den saltes noen timer før koking og skylles i kaldt vann før den tilberedes uten salt.
  8. Ertestuing
  9. 2. Ha dem over i en kjele.
  10. 3. Varm opp, tilsett smør og smak til med salt.