Lussekatter

Lussekatter
1 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

> 60 min
Lussekatter er en like viktig del av Luciadagen den 13. desember som skikken med ei hvitkledd jente med lyskrans på hodet som leder an foran andre hvitkledde barn med lys. Dette er en skikk vi har adoptert fra Sverige.

Ingredienser

  • 150 g meierismør
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 stk egg
  • 1 g safran , 1 g safran kan erstattes med 1/2 ts gurkemeie
  • 150 g sukker
  • 1,6 l hvetemel ca.
  • 0,5 ts salt
  • 2 ts malt kardemomme

pensling

  • 1 stk egg sammenvispet

Slik gjør du

  1. Rør inn mel, salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av litt mel til utbaking. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
  2. Form deigen til lussekatter, og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir. Etterhev under plast eller klede i ca 15 - 20 minutter. Pensle med egg og pynt med rosiner. Stek baksten lys gyllen.
  3. I stekeovnen ved 225 °C i 8 - 10 minutter. På varmluft 200 °C i 8 - 10 minutter.
  4. Trill tynne pølser og form dem som en S, en Lussekatt, pynt med en rosin i hver ende.
  5. Trill fem pølser og rull dem sammen, plasser dem med en i midten og fire boller pent fordelt rundt den, med en rosin midt i hver - en Gullvogn.
  6. Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende - Prestens hår (pasjfasong).
  7. Kirkeport lager du ved å bøye fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin. Lilje er en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.