Lammestek i gryte med rotgrønnsaker

Lammestek i gryte med rotgrønnsaker

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

avansert

Ingredienser

En lammestek må ikke nødvendigvis stekes, du kan like gjerne legge den i en gryte med rødvin, urter og grønnsaker. Ha lokk på gryta og sett den inn i ovnen. Lammesteken gjør seg nærmest selv, og resultatet blir både saftig, mørt og smakfullt.

Fremgangsmåte

Rens hvitløk, og del hver båt i to på langs. Lag små fine snitt i kjøttet, og stikk halvparten av hvitløken i kjøttet. Stikk også inn rosmarin.
Rens rotgrønnsaker og potet, skjær alt i grove terninger. Rens vårløk og skjær den i 2–3 cm store biter. Varm olje i en jerngryte, ha i vårløken og resten av hvitløken, fres til det har fått en gyllen farge. Tilsett halvparten av rødvinen og legg i kjøttet. Stikk et steketermometer midt i kjøttet. Legg på lokk og sett gryten i ovnen på 200°C i ca. 45 minutter. Med jevne mellomrom kan du med fordel øse sjy over kjøttet for å holde det saftig.
Bland sammen honning og soyasaus, og pensle blandingen over kjøttet. Sett gryten tilbake i ovnen, uten lokk, i ca. 45 minutter til. Fortsett å helle sjy over kjøttet med jevne mellomrom. Steken er rosa når termometeret viser 65–70°C, gjennomstekt ved 76°C. Ta så kjøttet ut av gryta, dekk med aluminiumsfolie og la det hvile 10–15 minutter før servering.
Sil kraften i gryta over i en liten kjele. Legg et kjøkkenklede eller kjøkkenpapir over grønnsakene, og sett lokket på gryta. Da holder grønnsakene seg varme mens du lager sausen.
Sett kjelen med kraft på kokeplaten, rør inn mel (utblandet i litt kaldt vann) og la det hele få et oppkok. Tilsett kraft/buljong og resten av vinen. Kok opp, og smak til med salt og pepper.
Skjær kjøttet i fine skiver, og anrett på serveringsfat med grønnsaker. Ha litt saus over og server resten av sausen i en skål ved siden av.
Send oss dine tilbakemeldinger