Klassisk skinkestek med surkål

Klassisk skinkestek med surkål
8 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

> 60 min
Skinkestek med surkål er en god gammeldags tradisjonsrett som smaker himmelsk. Sprø svor, saftig kjøtt og smakfullt tilbehør, akkurat slik det alltid har vært.

Ingredienser

  • 2 kg skinkestek uten ben
  • 4 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 5 dl vann
  • 3 stk gulrot
  • 1 stk løk
  • Surkål:
  • 1,5 kg hodekål
  • 4 stk epler
  • 2 ts salt
  • 4 ts karve
  • 5 dl kjøttkraft
  • 4 ts eddik 7%
  • 4 ts sukker
  • Rørte tyttebær:
  • 500 gr tyttebær
  • 200 gr sukker
  • 4 stk epler
  • 2 pk svisker

Slik gjør du

  1. 1. Rens løk og del den i store båter. Skrell gulrot og del i store biter. Legg grønnsakene i en ildfast form.
  2. 2. Ta event av strømpen på skinkesteken. Bruk en skarp kniv og rut svoren. Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen.
  3. 3. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Hell 5 dl kokende vann i formen og sett den inn i forvarmet ovn på 230 grader. Damp steken i ca. 45 minutter
  4. 4. Skru temperaturen ned til 175 grader og stek videre. Steken er ferdig når steketermometeret viser 74 grader, dette tar 1,5-2 timer avhengig av stekens størrelse. Bruk eventuelt ovnens grillfunksjon for å få en sprø svor mot slutten av steketiden. La steken hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den.
  5. 5. Finsnitt kål og del eple i båter.
  6. 6. Legg kål, eplebåter, salt og karve lagvis i en kjele. Hell på kraft. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 minutter. Rør godt underveis. Smak til med eddik og sukker.
  7. 7. Skyll og rens tyttebær. Legg dem i en bolle sammen med sukker og la det stå noen minutter. Rør godt til sukkeret er oppløst.
  8. 8. Del eple i båter. Stek dem sammen med svisker i en stekepanne med smør.
  9. Steken har en deilig sprø svor og du kan nå skjære den opp i skiver. Server med hjemmelaget surkål, epler, svisker og rørte tyttebær. Kokte poteter passer bra til denne klassiske retten.