Julekalkun med stuffing, rotgrønnsaker og gyllen potetmos

Julekalkun med stuffing, rotgrønnsaker og gyllen potetmos
8 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

avansert

Tidsforbruk

> 60 min
Her er oppskrift på alt du trenger for å servere et uforglemmelig julemåltid med kalkun.

Ingredienser

  • 1 stk kalkun, ca. 5 kg
  • smør tilsatt salt og pepper

Stuffing

  • 200 g loff smuler av fersk
  • 100 g tørket aprikos
  • 100 g stilkselleri (stangselleri)
  • 1 stk løk
  • 0,5 potte frisk timian
  • 150 g smør smeltet
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 stk egg ca.

Saus

  • 1 innmat og hals fra kalkunen
  • 2 ss smør
  • 2 stk løk
  • 4 stk stilkselleri (stangselleri)
  • 1 stk gulrot
  • 10 stk hel hvit pepper
  • 1 l hønsebuljong (utblandet)
  • maisenna rørt ut i kaldt vann til jevning
  • sherry el. appelsinjus/eplejus , smak til

Gyllen potetmos

  • 1,5 kg potet
  • 0,8 kg søtpotet
  • 4 dl melk ca.
  • 75 g smør ca.
  • salt og pepper
  • muskat

Bakte rotgrønnsaker og løk

  • 300 g gulrot
  • 300 g persillerot
  • 200 g pastinakk
  • 300 g kålrot
  • 4 stk rødløk
  • 100 g smør ca.
  • 0,5 stk appelsin eller sitron
  • salt og pepper

Rosenkål med ristede mandler:

  • 1 kg rosenkål
  • 1 dl mandelflak ca.
  • smør

Slik gjør du

  1. Varm stekeovnen til 180 °C. 
  2. 1. Ta ut posen med innmat. Skyll den i kaldt vann og tørk godt. Grovhakk løk, selleri og gulrot. Brun alt i smør i en gryte. Tilsett pepperkorn, vann og buljongterninger. La småkoke under lokk i en knapp time.
  3. 2. Smuldre loffen i hurtigmikser. Finhakk aprikos, selleri, løk og timian. Bland alt godt sammen. Ha stuffingen i en smurt, ildfast form. Du kan enten steke stuffingen på forhånd for så å varme den opp igjen eller du kan steke den sammen med kalkunen de siste 40 minuttene av steketiden.
  4. 3. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Legg kalkunen på rist i langpannen. Hell en kopp vann i bunnen av pannen. Stek kalkunen på nederste rille ca. 2 1/2 time. Pensle kalkunen med jevne mellomrom underveis.
  5. Slik sjekker du at kalkunen er ferdig stekt: Stikk en knivspiss inn mellom lår og bryst. Kjøttsaften som renner ut skal være klar, ikke rød. La kalkunen hvile på benken i opptil 1/2 time før oppskjæring. 
  6. 4. Rens rotgrønnsakene og del dem i fingertykke strimler. Del løken i båter. Legg grønnsakene i en ildfast form. Bland inn smør, sitron- eller appelsinsaft, sukker, salt og pepper. Når kalkunen tas ut av ovnen og settes til ”hviling” før oppskjæring, økes ovnstemperaturen til 250 °C. Stek grønnsakene i opptil 1/2 time.
  7. 5. Sil kraften og hell den tilbake i en ren kjele. Rør inn litt jevning, til sausen er halvtynn. Smak den godt til, etter ønske.Rør silt sjy fra kalkunpannen inn i sausen. Blir sausen for tynn, tyknes den med ørlite mer jevning.
  8. 6. Skrell potetene og skjær dem i litt store biter. Kok dem møre. Hell av kokevannet og la potetene dampe godt. Varm melken. Mos potetene med en potetmoser, gjerne direkte i kjelen. Mosen kan være litt grov dersom du ønsker det. Spe mosen med varm melk og smør, litt etter litt under omrøring. Pass på at mosen ikke setter seg fast i bunnen av kjelen. Smak mosen til med salt, pepper og eventuelt litt muskat. Potetmos kan eventuelt lages noen timer i forveien (ikke dagen før!) og varmes forsiktig før servering.
  9. Søtpoteter gir mosen fin farge og smak, men kan sløyfes. Mandelpoteter gir også god mos, de trenger dessuten kort koketid.
  10. 7. Rens og kok rosenkålen. Vend eventuelt inn en liten smørklatt. Rist mandelflakene i tørr stekepanne til de er gylne. Pass på at de ikke blir brunsvidde. Dryss dem over rosenkålen ved servering.
  11. Server julekalkunen med stuffing, bakte rotgrønnsaker, rosenkål med ristede mangler, kalkunsaus og gyllen potetmos.