Ingrids pepperkakeoppskrift til figurer og hus

Ingrids pepperkakeoppskrift til figurer og hus
1 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

> 60 min
Med denne oppskriften kan du lage alle mulige pepperkakefigurer og bygninger - bare fantasien setter grenser!

Ingredienser

  • 100 g smør
  • 2 dl lys sirup
  • 3 dl sukker
  • 3 dl helmelk
  • 1 kg hvetemel ca
  • 0,5 ts malt kardemomme
  • 0,5 ts malt hvit pepper
  • 0,5 ts malt nellik
  • 0,5 ts malt anis
  • 0,5 ts malt ingefær
  • 3 ts malt kanel
  • 3 ts natron
  • 3 ss vann
  • 1,5 dl sukker (til sammensettingen av huset)

Melisglasur til pyntingen

  • 4 dl melis
  • 1 stk eggehvite
  • 1 krm sitronsaft (noen dråper)

Slik gjør du

  1. Varm smør, sirup og sukker til det blir flytende. Det må ikke koke. Tilsett melken og rør godt. Bland halvparten av melket med krydderet og rør dette inn i væsken. Rør natron ut i vannet og bland det i deigen. Elt så i resten av melet til deigen blir jevn og smidig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til denne jobben. Dekk deigen med plast og la den hvile kaldt i ca 1 døgn.
  2. Mønsteret til huset bør lages i kartong i den størrelsen man ønsker (se link med mønster).
  3. Deigen kjevles ut til den er ca 3 mm tykk. Legg den kjevlede deigen på bakepapir og skjær ut vegger, tak og pipe etter kartongen, med en kniv som er dyppet i mel. Husk hull for dør og vinduer. Legg bakepapiet med hus delen over på en bakeplate.
  4. Stek delen i forvarmet ovn ved 160 grader i ca 10 minutter. Legg de over på kakerist til avkjøling.
  5. Restene av deigen er fin å lage figurer av som kan henges opp til pynt.
  6. Pynting av delene kan skje før eller etter sammensetingen.
  7. Sammensettingen av huset
  8. Smelt sukkeret i en stor stekepanne slik at det blir lysebrunt (karamellisering). Dypp de enkelte delene av huset i det karamelliserte sukkeret og sett dem nøyaktig sammen.
  9. Hvis kantene på delene ikke er helt rette, kan man bruke et fin rivjern og forsiktig rette de opp.
  10. Pyntingen av delene
  11. Bland sammen ingrediensene til melisglasuren for hånd eller med en mikser. Hell glasuren i en sprøytepose eller lag et kremerhus av matpapir.
  12. Pynt delene etter egen ønske.