Hvitvinsaus

Hvitvinsaus
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Tidsforbruk

< 20 min
Hvitvinsaus er en klassisk fiskesaus og passer derfor til alle fiskeslag, skjell og skalldyr.

Ingredienser

  • 1 ss smør
  • 60 g sjalottløk
  • 4 dl hvitvin
  • 2 dl fiskebuljong (utblandet) eller fiskekraft
  • 1 ts salt
  • 2 dl kremfløte
  • 2 ts sitronsaft , frisk presset
  • 1 ss worchestershiresaus
  • nykvernet salt
  • hvit pepper
  • 1 ss frisk dill finnhakket

Slik gjør du

  1. Smelt smøret i en kjele ved middels varme. Tilsett finhakket sjalottløk. Stek løken ved svak varme under omrøring til den er gylden og tilsett hvitvinen. Kokes inn til den er redusert til det halve. Tilsett fiskekraft/buljong og salt, og kok opp.
  2. Rør mykt smør og mel sammen til en jevn blanding/pasta (buerre manié). Tilsett buerre manié-blandingen i den kokende væsken under omrøring med en visp. La sausen småkoke under omrøring i 5–10 minutter. Tilsett kremfløte og kok opp. Smak til sausen med sitronsaft, worchestershiresaus, salt og pepper og tilsett finhakket dill før servering.