Gravet laks med sennepssaus og hasselbakte poteter

Gravet laks med sennepssaus og hasselbakte poteter
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

40-60 min

Ingredienser

Gravet laks med sennepssaus og hasselbakte poteter

  • 800 g laksefilet, uten skinn og ben
  • 40 g sukker
  • 60 g salt
  • 1 ss smør
  • 1 ss solsikkeolje

Hasselbakte poteter

  • 2 dl hasselnøtter
  • 7 poteter
  • 1 dl Smør

Sennepssaus

  • 2 eggeplomme
  • 1 Egg
  • 1 dl hvitvin, tørr
  • 2 ts sitronsaft
  • 2 ts Sennep
  • 0,5 ts worcestershiresaus
  • 2 ss dill, frisk
  • Salt
  • kajennepepper

Topping

  • 1 ss eple, grønt
  • 1 stk reddik
  • løkringer, friterte
  • dill, frisk

Slik gjør du

  1. Bland sukker og salt, og fordel over laksen. La den ligge i 1 time.
  2. Skyll fisken i kaldt vann og tørk den med tørkepapir.
  3. Skjær laksen i serveringsstykker og stek disse med skinnsiden ned i smør og solsikkeolje til fisken er ferdig.
  4. Sett stekeovnen på 175 °C.
  5. Rist hasselnøtter i stekeovnen i 15 minutter, og gni dem i et kjøkkenklede for å fjerne skall.
  6. Hakk dem i en foodprossesor eller med kniv.
  7. Skjær potetene i 3 mm tykke skiver nesten igjennom.
  8. Vend potetene først i smeltet smør, og deretter i hasselnøtter.
  9. Stek potetene i stekeovnen på 155 °C i 20 minutter.
  10. Pisk sammen alle ingrediensene til sausen unntatt finhakket dill.
  11. Smak til med salt og kajennepepper. Rør inn dill når sausen er ferdig pisket.
  12. Skjær eple i små terninger og reddik i tynne skiver
  13. Server laksen med hasselbakte poteter og sennepssaus, og topp laksen med eple, reddik, løkringer og dill.