Fårikål

Fårikål
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Tidsforbruk

> 60 min
Fårikål er Norges nasjonalrett. Fårikålen svever mellom husmannskost og festmat. En rykende varm gryte midt på bordet er uansett verdens beste grunn til å samle familie og venner.

Ingredienser

  • 1,5 kg fårikålkjøtt
  • 1,5 kg hodekål
  • 4 ts hel pepper
  • 2 ts salt
  • 3 dl vann

Slik gjør du

  1. 1. Del hodekålen i båter.
  2. 2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder.
  3. 3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet). Ca. 2 timer.
  4. 4. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener.
  5. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel  mellom lagene (1-2 ss, per 4 porsjoner).
  6. Serveres med kokte poteter.
  7. Tips: Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner.