Bondens hverdagsbrød

Bondens hverdagsbrød
4 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

> 60 min
Bondens hverdagsbrød er et sunt og godt grovbrød av hvete og rug. Et lurt valg i hverdagen.

Ingredienser

Fordeig

  • 8 dl skummet melk
  • 200 g hvetekli kruskakli
  • 300 g siktet rugmel

Øvrige ingredienser

  • 2 dl skummet melk
  • 1 pk gjær
  • 3 ss rapsolje
  • 800 g hvetemel
  • 2 ts salt

Bondens hverdagbrød med røkelaks:

  • 8 skiver Bondens hverdagbrød
  • 16 skiver røkelaks
  • 1 kremost med purre
  • frisk gressløk

Slik gjør du

  1. Bland sammen ingrediensene til fordeigen. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i 30 minutter.
  2. Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren og rør den ut i melken. Tilsett gjærblandingen og resten av ingrediensene i samme bakebolle som fordeigen. Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå lunt i ca. 45 minutter.
  3. Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Legg brødene i smurte 2-litersformer. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted i 35–40 minutter. Når brødene er ferdig hevet, pensler du dem med sammenvispet egg og snitter forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv. Dryss over rugmel.
  4. Stek brødene på nederste rille ved 200 °C i 50–60 minutter. Avkjøles på rist.
  5. Skjær brødet i tynne skiver, og smør dem med kremost. Legg skiver av røkelaks på halvparten av skivene. Dryss over hakket gressløk. Legg på de andre skivene. Trykk skivene lett sammen, og del dem i to fra hjørne til hjørne (diagonalt).