17. mai-kake

17. mai-kake
16 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

avansert

Tidsforbruk

> 60 min
Imponer gjestene med en stor festkake til 17. mai!

Ingredienser

  • 5 stk egg
  • 150 g sukker
  • 120 g hvetemel
  • 2 ss potetmel
  • 1 ts bakepulver

Lokk

  • 5 dl kremfløte
  • 500 g marsipan
  • 200 g blåbær , til pynt
  • 200 g jordbær eller bringebær, til pynt

Jordbærkrem

  • 3 dl kremfløte
  • 200 g jordbærsyltetøy

Vaniljekrem

  • 1 stk vaniljestang
  • 3 dl helmelk
  • 1 dl kremfløte
  • 1 dl sukker (90 g)
  • 3 stk egg
  • 3 ss maisstivelse (maizena)

Slik gjør du

  1. Sukkerbrød
  2. 1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
  3. 2. Sikt i hvetemel, potetmel og bakepulver og bland det forsiktig inn i eggedosisen.
  4. 3. Hell røren i kakeform, 24 cm i diameter, belagt med bakepapir i bunnen.
  5. 4. Stek sukkerbrødet midt i ovnen på 175 ºC i ca 35 minutter.
  6. Vaniljekrem
  7. 1. Ha melk og halve mengden med sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene og tilsett alt i kjelen. Varm dette opp til kokepunktet under omrøring.
  8. 2. Rør sammen fløte, eggeplommene, maisenna og resten av sukkeret.
  9. 3. Hell den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt, mens du rører med en visp.
  10. 4. Hell blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke sakte, men sikkert opp under omrøring, slik at den tykner. Rør godt slik at kremen ikke brenner seg. Avkjøles hurtig.
  11. Jordbærkrem
  12. 1. Visp kremfløten til luftig krem og vend inn jordbærsyltetøy.
  13. Fremgangsmåte for kaken
  14. 1. Del sukkerbrødet i tre lag.
  15. 2. Legg første lag på et kakefat og dynk lett med melk. Smør vaniljekremen utover kaken. Hvis du ønsker, kan du blande inn litt stivpisket kremfløte i vaniljekremen før den smøres utover kaken.
  16. 3. Legg på et nytt lag med kakebunn og dynk lett med melk. Smør på et tynt lag med jordbærsyltetøy og smør utover jordbærkremen.
  17. 4. Legg på det siste laget med kakebunn og dynk lett med melk. Visp kremfløten til luftig krem og dekk toppen og rundt kanten av kaken med kremen.
  18. 5. Klipp ut en runding av bakepapir på ca 17 cm i diameter og legg den midt oppå kaken.
  19. 6. Marsipanen kjevles ut til et rundt stort lokk som er ca 3 mm tykt og dekker hele kaken. Legg lokket over kaken.
  20. 7. Skjær et kryss midt på marsipanlokket som strekker seg fra ytterkant til ytterkant av bakepapirsirkelen. Del stykkene på nytt i to. Du vil da ha 8 like store "kakestykker". Rull marsipanen på hver av "kakestykkene" fra spissen og tilbake til ytterkanten. Ta bort bakepapiret.
  21. 8. Marker skille mellom kakestykkene med krem. Bruk en sprøytepose. Pynt med jordbær og blåbær i annenhver del.