Tomater i forskjellige farger og størrelser

bama.no
De norske tomatene er nå i våre butikker!

Tomaten kom opprinnelig fra Sør-Amerika og kom til Europa med Columbus. Tomatplanten ble i starten brukt som prydplante, og det var først på 1800-tallet at tomaten ble populær som mat i Italia og andre land rundt Middelhavet. Men visste du at i Italia kaller de tomaten for pomodoro (gulleple)?

Det var så sent som etter første verdenskrig at tomaten ble akseptert og vanlig i Nord-Europa. Tomater dyrkes både på friland og i drivhus over store deler av verden. Tomater finnes i mange ulike farger og størrelser, og enkelte typer er søtere enn andre. De kan være mørkerøde, lyserøde, oransje eller gule, og i størrelsen varierer de fra bifftomater ned til de mindre cherrytomater, og de selges i løsvekt eller på stilk. Men felles for de alle er at de er supersunne. 

Egenskaper
Tomat har lavt energi og fettinnhold, og er en kilde til betakaroten og C-vitamin. Tomat har også et høyt innhold av kostfiber. Betakaroten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår, mens C-vitamin styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.Tomaten får rødfargen fra plantestoffet lykopen (antioksidanter) - jo mer rødfarge, desto mer lykopen. Selv om tomaten er sunn naturell, er varmebehandlede tomater enda sunnere. Dette skyldes at det ved varmebehandling frigjøres mer lykopen fra tomatene som kroppen kan absorbere. Mest lykopen finnes i skallet, og jo rødere tomaten er, desto høyere er innholdet.

Oppbevaring
Tomater trives bedre på kjøkkenbenken enn i kjøleskapet. Men den ideele temperaturen er rundt 12 grader.

Bruksområder
Tomater kan tilberedes på mange forskjellige måter. Den kan spises naturell, i salater, som tilbehør, kokt, stekt, grillet, bakt, smørdampet eller gratinert.

Her har vi samlet flere oppskrifter som inneholder tomat som en viktig ingrediens. Det er nesten bare fantasien som setter en stopper for hva man kan bruke tomaten til i matlagingen.

Relatert innhold

Tomatsalat

En salat uten tomater er ingen ordentlig salat, og en tomatsalat er en ren nytelse.

Tomatsalat med avokado

Tomater, basilikum, avokado og rødløk er en unik kombinasjon smaksmessig. Salaten kan serveres som en egen liten rett eller som en forrett.

Grillet kjøttpølse med tomat- og olivensalat

Hverdagsfavoritt med fargerik tomat- og olivensalat. Her har vi servert retten med ferdig potetsalat.

Knäckerpølser og tomater på spyd

Ventepølse eller snacks. Hver lille bit er som et lite kyss av kraft og saft.

Enkel tomatsalat

Tomater og løk er en herlig kombinasjon. Og når tomatene er søte og smakfulle er det egentlig ikke så mye mer som trengs. Drypp over noen dråper god olivenolje, dryss over en klype flaksalt og topp det hele med grovhakket gressløk og basilikum. Helt enkelt og veldig godt!

Knuste poteter med bakte cherrytomater

Knuste poteter smaker rett og slett kjempegodt. En blanding av potetstappe og kokte poteter. Tilsett smakstilsetning etter hva du liker. Her har vi brukt kruspersille, olivenolje og finhakkede soltørkede tomater.
Send oss dine tilbakemeldinger