Tid for lam

Når det gradvis blir mørkere ute, er det endelig tid for innekos med venner og familie. Da passer det også perfekt at lammesesongen er i gang! Her finner du tips til oppskrifter og fremgangsmåte for å steke lam. God høst!

Slik steker du lam:

  1. La steken tempereres på kjøkkenbenken et par timer, da blir resultatet enda bedre. Mens steken ligger på benken kan du forberede den ved å gni den godt inn med salt og pepper. Bruk gjerne også tørkede eller friske hakkede urter som rosmarin, salvie, timian og/eller persille. Du kan også stikke små hull i steken med en spiss knis og fylle dem med små hvitløkbiter.

  2. Bruk steketermometer, helst digitalt. Stikk termometeret på skrå inn i steken, slik at det sitter midt i den tykkeste delen av låret og slik at spissen ikke er i kontakt med beinet. Legg steken i en langpanne og stek steken nest nederst i ovnen ved 125 °C. Dette er en temperatur som gjør at steken blir likt stekt hele veien igjennom og mør og saftig.

  3. Hvordan du vil ha steken bestemmer du: 
    Ved 65 °C er steken lite stekt 
    Ved 70 °C er steken medium stekt 
    Ved 76 °C er steken gjennomstekt

Og mens steken gjør seg selv kan du sysle med andre ting, for eksempel tilbehøret...

Vi har samlet en rekke oppskrifter med lam på denne siden, så det er bare å velge og vrake.
God middag!

Kilde: matprat.no

Relatert innhold

Lam Tikka

Ordet «tikka» betyr rett og slett «kjøttbit», men brukes også som navn på yoghurtmarinaden som hører med i tikkarettene. Tikka stammer fra India og Pakistan, og er svært populært verden over. Dette er en rask og forenklet versjon, et herlig eksotisk innslag i en travel hverdag.

Middelhavsgryte med lam

Bortsett fra litt kutting av kjøtt og grønnsaker lager denne retten seg selv.

Utbenet og utbrettet lammestek

Det kan være en utfordring å bene ut lammelåret selv, men har du først prøvd er det ikke så vanskelig. Dette forkorter steketiden på steken og gjør det enklere å skjære opp.

Lammestek med ovnsstekte grønnsaker

Norsk lam er en råvare i verdensklasse, med fintrevlet, mørt og saftig kjøtt. Takket være beitene på heiene eller ute ved kysten får det norske lammekjøttet dessuten en helt særpreget smak som blir satt pris på av både hobbykokker og gourmeter.

Foliebakte lammekoteletter

De gamle grekerne tilberedte lammekjøttet i en lukket kule slik at ikke fienden ikke skulle oppdage matlukten. I denne oppskriften er kulen erstattet med aluminiumsfolie, men prinsippet med å bevare god lukt og smak inne i formen er det samme.

Lammegryte

Denne gryten har god og fyldig smak. Best smak blir det hvis du bruker kjøtt med ben. Hvis du ønsker benfritt kjøtt kan du bruke benkniven eller filetkniven og renskjære kjøtt fra bog eller stek og skjære det i store terninger.