Rotgrønnsaker

Mange forbinder høst med ferske rotgrønnsaker. Nå finner du blant annet poteter, gulrøtter, søtpotet og kålrot i våre butikker.

 De siste årene har rotgrønnsaker blitt mer trendy, og for noen av landets beste restauranter har rotgrønnsaker blitt en viktig ingrediens. Men du trenger ikke være en masterchef for å benytte deg av dem, rotgrønnsaker er enkle å tilberede. 

Sorter

  • Potet: Potet er en av de viktigste matvarene i verden og spises mye her til lands. De dyrkes over hele Norge og er en viktig næringskilde. Poteten har en mild og god smak og kan derfor brukes til det meste. Nordmenn flest koker eller steker potetene, men de kan også friteres og stues. Her er det kun fantasien som setter grenser.
  • Søtpotet: Søtpoteten kan minne om en søt gulrot og får en myk konsistens etter varmebehandling. Den har mange bruksområder og kan blant annet stekes, wokkes, stues, kokes eller bakes. Søtpoteten er større enn vanlige poteter og kan veie opp mot 5 kilo. I tillegg har den lang holdbarhetstid.
  • Gulrot: Gulrot dyrkes både i varme og kalde strøk, og spises over hele verden. Den kan spises rå, kokes, stekes eller stues. I tillegg er gulrøtter en viktig ingrediens i både pastasauser og wok.
  • Kålrot: Kålroten som også kalles kålrabi har også mange bruksområder, men den vanligste måten å tilberede kålroten på, er å lage kålrotstappe eller bruke den i wok. Pass på at kålroten ikke har sprekker når du kjøper den, dette kan forårsake mugg eller andre skader.
  • Sellerirot: I likhet med andre rotgrønnsaker bør selleriroten skrelles. Men vær oppmerksom på at den fort blir misfarget. Derfor bør den tilberedes rett etter den har blitt skrellet. Selleriroten er vanlig å bruke i supper, men passer også til wok, salat eller stuing.
  • Rødbete: Rødbete vanlig å spise i syltet form eller som tilbehør til sild. I tillegg er det godt som pålegg. Rødbete inneholder mye kostfiber, som er bra for fordøyelsen.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Relatert innhold

Kålrotstappe

Hjemmelaget kålrotstappe smaker kjempegodt. Prøv den for eksempel til salt kjøtt eller pinnekjøtt.

Hasselback-poteter

Hasselbackpoteter er litt annerledes enn vanlig bakte poteter. Du kan krydre med det krydderet du best liker eller hakke den krydderurten du helst vil ha på. Her har vi brukt kruspersille. Noen liker også å ha litt reven hvitost på toppen på slutten av steketiden.